Intel behaalt een belangrijke juridische overwinning in een vijftien jaar durende strijd met de Europese Unie over een boete van 1,06 miljard euro voor concurrentievervalsing. Het Europese Hof van Justitie verwierp het beroep van de Europese Commissie, waarmee de eerdere uitspraak van het Gerecht definitief is bekrachtigd.
De slepende zaak gaat terug tot 2009. Toen legde toenmalig Eurocommissaris Neelie Kroes de chipfabrikant een boete op voor misbruik van zijn dominante marktpositie. Intel zou met kortingen en betalingen computerfabrikanten zoals HP, Lenovo en Dell hebben weerhouden van samenwerkingen met concurrent AMD. Volgens Kroes belemmerde dit de concurrentie en innovatie.
Onvoldoende bewijs
Na verschillende rechtszaken en uitspraken oordeelde het Gerecht (onderdeel van het Hof van Justitie van de EU) in 2022 dat de Commissie onvoldoende bewijs had geleverd over het anti-competitieve effect van de kortingen, waarop de boete werd herroepen. Hiertegen ging de Commissie in beroep, wat het Hof nu definitief afwimpelt (pdf).
Door de oorspronkelijke miljardenboete gaat een dikke streep. Wat resteert is een boete van ruim 376 miljoen euro voor onoorbare praktijken tussen 2002 en 2006. Het betreft een onderdeel van de oorspronkelijke aanklacht uit 2009 dat de rechter in 2022 als terecht beoordeelde. Volgens Amerikaanse media bereidt Intel een beroep voor tegen deze lagere boete en onderzoekt de Europese Commissie de nieuwste uitspraak van het Gerecht.
Gerecht en Hof van Justitie
Het Hof van Justitie van de Europese Unie zetelt in Luxemburg en houdt toezicht op de rechtmatigheid van de handelingen van de instellingen van de EU. De organisatie heeft twee rechterlijke instanties: het Hof van Justitie en het Gerecht.
Het Hof van Justitie is het hoogste rechtscollege binnen de EU en behandelt vragen van nationale rechters over de interpretatie of geldigheid van het EU-recht. Het telt 27 rechters en elf advocaten-generaal.
Het Gerecht behandelt zaken die bedrijven, organisaties en individuen aanspannen tegen EU-instellingen zoals de Europese Commissie. Het gaan bijvoorbeeld om zaken als mededinging, staatssteun en handelsmaatregelen. Het Gerecht telt twee rechters per lidstaat en geen permanente advocaten-generaal.
Het Hof kan in complexe zaken waarin het Gerecht een uitspraak heeft gedaan, beslissen over een hoger beroep. Dit laatste is het geval bij bovengenoemde zaak Intel vs Europese Commissie.