Tijdens het evenement Cybersec Netherlands in de Utrechtse Jaarbeurs spreekt Brenno de Winter, in het kader van de rechtszaak die hij tegen de Bunq-bank heeft aangespannen, over het gebrek aan validatie bij het gebruik van ai-systemen. Omdat bedrijven en leveranciers vaak niet weten hoe het systeem precies tot een uitkomst kwam, ontstaan problemen.
Consumenten kunnen zich, bijvoorbeeld als ze tot fraudeur zijn aangewezen, niet verweren tegen de uitkomst van zo’n systeem. De Winter, specialist op het gebied van cyberbeveiliging en beleid, presenteert tijdens Cybersec Netherlands zijn boek ‘De validatiecrisis’. In dat werk gaat hij in op een persoonlijk conflict met Bunq en beschrijft hij hoe zijn rekening aldaar werd geblokkeerd op verdenking van mogelijke fraude. De Winter kreeg geen antwoorden op vragen over de achterliggende beslissingen, keuzes en validatie van het systeem. Hij voert momenteel een rechtszaak over die kwestie en komt tijdens zijn presentatie mogelijk met nieuws over die zaak.
Keynote
De Winter verklapt dat de focus van zijn keynote zal liggen op de rol van kunstmatige intelligentie (ai) bij zowel het verbeteren als het in gevaar brengen van de beveiliging. ‘Nu ai een hulpmiddel wordt voor zowel verdedigers als aanvallers, zal ik in mijn presentatie het belang benadrukken van een proactieve en adaptieve aanpak voor het beheersen van ai-gerelateerde risico’s.’ Hij gaat ook in op bredere uitdagingen in de sector, zoals de toenemende complexiteit van technologie, de impact van wijzigingen in de regelgeving en de cruciale noodzaak om een robuuste beveiligingscultuur te bevorderen. De Winter belooft aanwezigen praktische inzichten te bieden om die culturele en technologische hindernissen aan te pakken en wijst erop dat beveiliging een gedeelde verantwoordelijkheid moet zijn op alle organisatieniveaus.
Over de spreker
De Winter maakte furore als onderzoeksjournalist met specialisatie in ict-beveiliging en privacy. Onder meer voor de inmiddels verdwenen titel Webwereld, die in 2011 met Lektober landelijk de aandacht vestigde op het gebrek aan de beveiliging van websites. Hij richt zich sinds midden jaren negentig met zijn security-adviespraktijk op voornamelijk overheidspartijen. De Winter adviseerde onder meer over de inzet van de Russische ict-beveiliger Kaspersky binnen de publieke sector en hielp mee aan het ontwerp en de beveiliging van de corona-app. Hij werkt momenteel op tijdelijke basis als rapporteur van de ciso van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Cybersec Netherlands wordt georganiseerd op 6 en 7 november in Jaarbeurs Utrecht.
Keynote: Surviving the validationcrisis
Brenno de Winter; donderdag 7 november 2024 13:30-13:50 uur
Hoofdpodium Cybersec Netherlands, Jaarbeurs Utrecht
Meld je hier voor een gratis toegangskaart. Een impressie? Bekijk hier de video-opnames van Cybersec Netherlands 2023.