Tijdens het evenement Cybersec Netherlands in de Utrechtse Jaarbeurs spreekt Brenno de Winter, in het kader van de rechtszaak die hij tegen de Bunq-bank heeft aangespannen, over het gebrek aan validatie bij het gebruik van ai-systemen. Omdat bedrijven en leveranciers vaak niet weten hoe het systeem precies tot een uitkomst kwam, ontstaan problemen.
Consumenten kunnen zich, bijvoorbeeld als ze tot fraudeur zijn aangewezen, niet verweren tegen de uitkomst van zo’n systeem. De Winter, specialist op het gebied van cyberbeveiliging en beleid, presenteert tijdens Cybersec Netherlands zijn boek ‘De validatiecrisis’. In dat werk gaat hij in op een persoonlijk conflict met Bunq en beschrijft hij hoe zijn rekening aldaar werd geblokkeerd op verdenking van mogelijke fraude. De Winter kreeg geen antwoorden op vragen over de achterliggende beslissingen, keuzes en validatie van het systeem. Hij voert momenteel een rechtszaak over die kwestie en komt tijdens zijn presentatie mogelijk met nieuws over die zaak.
Keynote
De Winter verklapt dat de focus van zijn keynote zal liggen op de rol van kunstmatige intelligentie (ai) bij zowel het verbeteren als het in gevaar brengen van de beveiliging. ‘Nu ai een hulpmiddel wordt voor zowel verdedigers als aanvallers, zal ik in mijn presentatie het belang benadrukken van een proactieve en adaptieve aanpak voor het beheersen van ai-gerelateerde risico’s.’ Hij gaat ook in op bredere uitdagingen in de sector, zoals de toenemende complexiteit van technologie, de impact van wijzigingen in de regelgeving en de cruciale noodzaak om een robuuste beveiligingscultuur te bevorderen. De Winter belooft aanwezigen praktische inzichten te bieden om die culturele en technologische hindernissen aan te pakken en wijst erop dat beveiliging een gedeelde verantwoordelijkheid moet zijn op alle organisatieniveaus.
Over de spreker
De Winter maakte furore als onderzoeksjournalist met specialisatie in ict-beveiliging en privacy. Onder meer voor de inmiddels verdwenen titel Webwereld, die in 2011 met Lektober landelijk de aandacht vestigde op het gebrek aan de beveiliging van websites. Hij richt zich sinds midden jaren negentig met zijn security-adviespraktijk op voornamelijk overheidspartijen. De Winter adviseerde onder meer over de inzet van de Russische ict-beveiliger Kaspersky binnen de publieke sector en hielp mee aan het ontwerp en de beveiliging van de corona-app. Hij werkt momenteel op tijdelijke basis als rapporteur van de ciso van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Cybersec Netherlands wordt georganiseerd op 6 en 7 november in Jaarbeurs Utrecht.
Keynote: Surviving the validationcrisis
Brenno de Winter; donderdag 7 november 2024 13:30-13:50 uur
Hoofdpodium Cybersec Netherlands, Jaarbeurs Utrecht
Meld je hier voor een gratis toegangskaart. Een impressie? Bekijk hier de video-opnames van Cybersec Netherlands 2023.
De redactie kan een mening weghalen maar dat veranderd nog niet de feiten over een diskwalificatie van Bunq op basis van wwtf welke meer om een inbreuk op de privacy gaat. Risico van AI hierin gaat meer om een transparantie in de algoritmen dan cybersecurity. En Lektober ging vooral om een gebrek aan transparantie over de geconstateerde zwakheden terwijl bedrijven daarin tegenwoordig melding plichtig zijn. En last but not least van security through obscurity heeft het ministerie van VWS een groot aantal (>450) vragen op basis van WOO gekregen als het gaat om de transparantie in het Corona beleid. Dit resulteerde in een dik rookgordijn van meer dan 100 juristen en even zoveel communicatiemedewerkers waardoor de titel rapporteur aan erosie onderhevig is als gevolg van empirische lessen met het fenomeen van de broodschrijver in sociale media. De opiniërende journalistiek gaat om het orgel van de emotie waardoor sommige adviezen de feiten negeren want de culturele en technologische hindernissen van Corona app gingen om beïnvloeding – zie ChatGPT – van een generatie die slimmer waren dan gedacht.
Benieuwd hoe lang deze reactie blijft staan want de redactie is na overname door de Jaarbeurs even onafhankelijk als een door de staat betaalde rapporteur. Iets met resultaten uit het verleden die geen garanties voor de toekomst bieden want juist de AI van ChatGPT geeft jongeren antwoord op kritische vragen. De technische ‘houvast’ van een app betwijfelde Brenno omdat hij gehoord had dat jongeren sceptisch waren over de data toepassingen dus misschien kan Brenno alvast een tip over de culturele hindernissen geven want vastgeroeste VWS begint op het ministerie van waarheid te lijken waar de broodschrijver tegenaan schopte als een onafhankelijk journalist. Want laten we niet de (geo)politieke hindernissen vergeten nu een generatie niet gehinderd door de begrenzingen zich informeert over alle kansen achter de dijken. Want follow the money vanuit alle financiële transacties was veel Corona-steun niet gerechtvaardigd en zie ik – net als met de Grieken – mijn belastinggeld met rente terug. Gratis maar niet voor niets mist Brenno nog de waarde van data want de Corona app was een mislukking in het contact onderzoek.
Negatieve aandacht is ook aandacht want er is geen mooier vermaak dan leedvermaak, de gebruikelijke beurs in november trekt jaarlijks steeds minder bezoekers waardoor de exposanten afhaken en de Jaarbeurs inkomsten mist. Wederom verwijs ik lezer naar de AI van ChatGPT omdat een pandemie tot nieuwe inzichten heeft geleid in de presentatie van de feiten met lagere operationele kosten en een hoger rendement als gevolg van culturele en technologische hindernissen die grotendeels om een behoudende status quo gaan. Want de prangende vraag is tenslotte of de naam Brenno als een magneet werkt in de aantrekkingskracht of als tegenpool als de afstotende kracht. Persoonlijk opteer ik voor laatste als gevolg van een verlies aan magie door een verhaal van een boomer wat niet aantrekkelijk is voor een generatie die zich informeert via de nieuwe media en weet wat de prijs van gratis is. Goedkoop is het verwijderen van de reacties maar daarmee bewijst Computable zich zelf geen dienst want de kritiek verstomt daarmee niet. De culturele hindernis van een generatie bij VWS lossen we niet op met het inhuren van een boomer…..