Nederland dreigt de boot te missen bij de ontwikkeling van datacenters die geschikt zijn voor de verwerking van ai-workloads. ‘Maar willen we relevant blijven, moet er een doorbraak komen want eigenlijk staat veel stil.’
Juist met alle ontwikkelingen in tech moet Nederland haar goede ecosysteem wat we in 25 jaar hebben opgebouwd niet weggooien. Dat zegt Stijn Grove, managing director van de Dutch Data Center Association (DDA) in een reactie op de aankondiging van investeerder Blackstone om 7,5 miljard euro te steken in de ontwikkeling van datacenters in de Spaanse regio Aragon. Eerder zeiden Microsoft en AWS voor respectievelijk 6,7 miljard euro en 15,7 miljard euro nieuwe datacenters te bouwen in het gebied rond Zaragoza. Ook Mega (Facebook) heeft miljardeninvesteringen op stapel staan, maar dan ten zuidwesten van Madrid.
Anders dan in Nederland, Zweden en Ierland kennen landen waar tot nog toe weinig datacenters draaien, betrekkelijk weinig regels voor de vestiging. De plaatselijke autoriteiten staan daar te dringen om nieuwe datacenters binnen te halen. Volgens Spaanse milieuactivisten proberen de hyperscalers, die vanwege de opkomst van ai gebrek aan servercapaciteit hebben, nieuwe strengere wetgeving voor te zijn. Vandaar dat nu een run op landen als Spanje is ontstaan. In Nederland en dan met name in Amsterdam wil de overheid voor nu niet meer dit soort grote projecten, stelt Grove. ‘Maar willen we relevant blijven, moet er een doorbraak komen want eigenlijk staat veel stil. Bestaande projecten die al in de pijplijn zaten, worden nog wel gebouwd maar nieuwe zijn nauwelijks meer mogelijk. Het is jammer dat we steeds verder achterop raken. Andere landen in Europa gaan momenteel snel.’
Voldoende stroom
De vestiging van nieuwe datacenters is sterk afhankelijk van het aanbod van voldoende stroom. In Nederland zitten de energieleveranciers aan de grenzen van de capaciteit. Voorzichtig wordt al naar kernenergie gekeken. In een baanbrekende stap heeft Google onlangs aangekondigd verschillende kleine kernreactoren aan te schaffen om de energie op te wekken die nodig zijn voor hun datacentra voor ai.
Ook Microsoft zoekt het in kleine modulaire reactoren (smr’s) of microreactoren. Het gaat hier om kerncentrales die kleiner zijn dan conventionele centrales en een elektrisch vermogen tot 300 MW hebben. Ze moeten ook een modulaire structuur hebben, zodat afgewerkte componenten op de bouwplaats van de toekomstige locatie van een smr zijn af te leveren. Bill Gates, medeoprichter van Microsoft, anticipeerde al acht jaar geleden op deze ontwikkeling. Samen met andere miljardairs richtte hij de Breakthrough Energy Coalition op. Deze groep investeert in Terra Power, een bedrijf dat werkt aan het smr-concept.