Consumer Electronics Show (CES), ‘s werelds grootste techbeurs in Las Vegas, draait meer en meer om innovaties die onze toekomst vormgeven. Hardware raakt op de achtergrond. En waar rond televisies, smartphones en auto’s nog nieuwe features opduiken, zijn die bijna altijd gerelateerd aan software. Dit blijkt uit de presentatie van Brian Comiskey, senior director innovation & trends bij CES-organisator CTA, tijdens CES Unveiled in Amsterdam.
Software wordt de spil waar consumentenelektronica omdraait, zei hij. Van de 463 miljard dollar die Amerikaanse consumenten volgend jaar aan technologie uitgeven, heeft een derde betrekking op software. In 2021 was dit aandeel 29 procent. De ai-revolutie leidt tot een versnelling. Tijdens CES ’25 (van 7 tot 10 januari as.) gaan ai-agenten, digitale twins en robots die op mensen lijken, de show stelen. Ai moet een impuls geven aan de verkoop van smartphones, laptops, televisies en auto’s. Huizen worden er slimmer door. Denk aan energiebeheer en personalisatie van apparatuur.
Beljaarts
De Nederlandse CES-delegatie, die onder leiding staat van minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken), weerspiegelt deze trends. Generatieve ai neemt een centrale plek in binnen de missie. Komend jaar gaan vijftig Nederlandse start- en scale-ups mee naar de techbeurs in de gokstad. Uit deze groep passen zo’n twintig bedrijven in meer of mindere mate ai toe. Acht daarvan vallen in de categorie ai/machine learning/security.
Potentieel groot is de markt voor DuckDuckGoose AI, een Delftse ontwikkelaar van software die geavanceerde deepfakes helpt op te sporen en zo identiteitsfraude kan voorkomen. Maar ook Sentinel, Sensity, Intel (FakeCatcher) en OpenAI bouwen virtuele detectives. Eveneens uit Delft komt Hoursec, een starter die een innovatieve machine learning-architectuur bouwde die de hoeveelheid data die nodig is voor het trainen van leeralgoritmen met tachtig procent vermindert. Bijzonder is dat zowel training als inferentie op dezelfde chip zijn uit te voeren. De Columbiaanse onderzoekster Alexandra Pinto is bezig een eerste prototype te bouwen om de waarde hiervan aan de bredere markt te bewijzen. Als eerste toepassing creëert zij een ai-ondersteunde realtime-verwerking van gegevensoverdracht parallel aan inferentieverwerking. Hoursec richt zich op machine learning aan de rand van het netwerk (edge computing). Doel is de tijd die hiervoor nodig is, in een groot aantal gebruiksscenario’s terug te brengen van uren naar seconden, met alle energiebesparing van dien.
Laserpulsen
Perciv AI ontwikkelde een alternatief voor Lidar’s die afstanden meten via laserpulsen. De in Delft werkzame Hongaar Andras Palfi ontwikkelde ai die radars combineert met thermische camera’s. Ai-gestuurde radar- en radar-camerafusietechnologie maken dure sensoren overbodig. De uit Rusland afkomstige Vladimir Ponomarev werkt vanuit Haarlem aan een bewakingscamera-systeem met ai dat ongevallen op schepen kan voorkomen. Voordat bemanningen in gevaarlijke situaties terechtkomen, geeft de technologie van zijn bedrijf Evi Safety Technology een seintje. Machine learning herkent de risico’s en verhoogt de veiligheid.
Bubl Cloud uit Amsterdam maakt gepersonaliseerde diensten mogelijk zonder die ten koste gaan van de privacy. De gebruikers kiezen welke services worden uitgevoerd in hun persoonlijke gegevenskluis, waar gecombineerde gegevens uit verschillende bronnen veilig worden opgeslagen. Zo kunnen zij profiteren van gepersonaliseerde voordelen, zoals op maat gemaakte gezondheidszorg of winkelervaringen. Een Reverse Data Model helpt bedrijven gegevens uit verschillende bronnen te combineren, terwijl alles privé en veilig blijft. Ai biedt gepersonaliseerde suggesties en dashboards die alles transparant maken.
Procesindustrie
Senergetics uit Eindhoven verkrijgt via sensoren realtime-data en laat daar ai-gestuurde analyses op los. Deze continue monitoring vindt toepassing in de procesindustrie. Doel is het opsporen van corrosie onder isolatie, lekken en energieverlies. GetFocus uit Rotterdam gebruikt ai om in een vroegtijdig stadium nieuwe, veelbelovende technologie te spotten. Het Amsterdamse Vox AI richt zich op het automatisch opnemen van bestellingen. Ai laat stemmen menselijker klinken. Economi, een bedrijf van de Twentse onderzoeker Jacob Kamminga, maakte een algoritme waarmee gemakkelijk valt bij te houden wat vogels eten en welke soorten rond een bepaald vogelhuisje leven.