Tata Consultancy Services neemt op zijn website afscheid van Ratan Naval Tata, de op 9 oktober jongstleden op 86-jarige leeftijd overleden oud-topman van het Indiase Tata-concern. De it-servicesdivisie zegt ‘met diepe bedroefdheid te rouwen om zijn overlijden, een buitengewoon persoon wiens leven en nalatenschap altijd een leidraad zullen zijn voor Tata Consultancy Services.’
TCS-ceo K Krithivasan staat op de site kort stil bij het heengaan van Ratan Tata: ‘Zijn opmerkelijke leiderschap, gekenmerkt door een unieke mix van nederigheid en vertrouwen, leidde TCS door transformatieve wereldwijde uitbreidingen, met een diep gevoel van dienstbaarheid aan de gemeenschappen waarin we actief zijn en de waarden die we koesteren. Hij had de zeldzame gave om mensen om hem heen zich gewaardeerd en gehoord te laten voelen, waardoor hij de bewondering en het respect verdiende van iedereen die het voorrecht had hem te kennen. Zijn benadering van leiderschap, gekoppeld aan zijn oprechte zorg voor mensen, heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op ieder van ons.’
De zakenman, die van 1991 tot 2012 bij het industrieconglomeraat de scepter zwaaide, was in India erg populair. Hij is nooit getrouwd en stond bekend om zijn rustige karakter, relatief bescheiden levensstijl en filantropische werk. Hij werd na zijn voorzitterschap bekend als prominente investeerder in Indiase startups. In 2008 ontving hij de Padma Vibhushan, de op één na hoogste burgerlijke onderscheiding van India, aldus Nos.nl.
TCS
Tata Consultancy Services, oorspronkelijk bekend als Tata Computer Systems, werd in 1968 opgericht. Het bedrijf leverde ponskaartdiensten aan zusterbedrijf Tisco (nu Tata Steel) en bood ook it-services aan Indiase klanten buiten het Tata-conglomeraat, zoals de centrale bank van India. In de jaren 70 volgde de internationale doorbraak in de rest van de wereld waarna de it-dienstverlener uitgroeide tot een wereldwijd opererende it-grootmacht, met name onder het bewind van Ratan Tata vanaf de jaren 90.
In Nederland kreeg TCS in 1992 voet aan de grond en wist het onder veel meer grote deals binnen te halen bij KLM, ABN Amro en Shell. Hoewel Nederland niet tot de grootste markten behoort, koestert het TCS-concern het land. De Nederlandse markt vormde het bruggenhoofd voor een verdere expansie op het Europese continent.
Ook In België wordt het bedrijf tot de leiders op het gebied van it-outsourcing gerekend, bleek uit recent onderzoek van Whitelane Research.
Voorzichtige markt
TCS rapporteerde deze week de resultaten van het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 2025. Daarin groeide omzet met 6,4 procent tot 7,67 miljard dollar en steeg de nettowinst met 3,8 procent naar 1,42 miljard dollar. Continentaal Europa vertegenwoordigt 14,6 procent van de omzet. Bij het Indiase concern werken wereldwijd 612.724 mensen (honderdvijftig nationaliteiten), waarvan 35,5 procent vrouwen.
Volgens topman K Krithivasan hebben de voorzichtige trends van de afgelopen kwartalen zich ook dit kwartaal voortgezet. ‘Te midden van een onzekere geopolitieke situatie vertoonde onze grootste verticale markt, bankwezen, financiële dienstverlening en verzekeringen, tekenen van herstel. We zagen ook sterke prestaties in onze groeimarkten. We blijven ons richten op het aanscherpen van onze propositie voor onze klanten, medewerkers en andere belanghebbenden.’