Atos leidt een consortium dat het zogeheten Destination Earth (DestinE)-dienstenplatform van de Europese Unie ondersteunt met technologie om digital twin-beelden van de aarde te maken en het vullen van een datalake met klimaatgegevens. Dit gebeurt onder auspiciën van het European Space Agency (ESA). De opdracht is vooralsnog voor een jaar.
DestinE is een initiatief van de Europese Commissie, gericht op het maken van digital twin-beelden van de aarde, het creëren van een datalake om big data in de cloud te verwerken en het door ESA ontwikkelen van een dienstenplatform. Met als hoogtepunt de ontwikkeling van DestinE als een volledige digitale replica van de aarde.
Atos en zijn partners Mews en ACRI-ST ondersteunen ESA hierbij met technologieën zoals generatieve artificiële intelligentie, datafusie en 3d-visualisatie. Gebruikers krijgen toegang tot een groot aantal algoritmes, digitale tools voor samenwerking, thematische informatie, modellen, simulaties, voorspellingen en grafische visualisaties. Hierdoor kunnen lidstaten van de Europese Unie, Europese instellingen, fabrikanten en wetenschappers strategieën ontwikkelen voor klimaatadaptie, het voorbereid zijn op extremere weersomstandigheden en het vergroten van het bewustzijn onder burgers over de gevolgen van klimaatverandering.
In het consortium brengt Atos veel kennis van cloudplatforms binnnen, Mews Partners advies over technologie en ruimtevaart en ACRI-ST expertise op het gebied van de verwerking en het beheer van satellietdata. DestinE draait op een open-source-computerinfrastructuur, ondersteund door publieke cloudoperators in Europa.
Het project wordt geleid door Atos-teams in Toulouse die gespecialiseerd zijn in de implementatie en toepassing van aardobservatieplatforms. Daarbij krijgen ze ondersteuning van Atos’ Inno’Labs. Dat zijn innovatiecentra waar wetenschappers, datawetenschappers, ai-specialisten, it-architecten en softwareontwikkelaars met elkaar samenwerken.
Het DestinE-dienstenplatform gebruikt data van ESA’s Earth Explorers- en Copernicus Sentinel-missies, in combinatie met gegevens van de Europese meteorologische organisaties Ecmwf en EUmetsat, waardoor gebruikers gedetailleerde klimaatsimulaties en inzichten krijgen. DestinE maakt gebruik van klimaatsimulatiemodellen gebaseerd op verschillende hpc-systemen in Europa.