IBM heeft in het Duitse Ehningen zijn eerste quantumdatacenter buiten de Verenigde Staten onthuld. Dit deed Big Blue in aanwezigheid van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, hoge Europese regeringsfunctionarissen en vertegenwoordigers van toonaangevende Europese bedrijven. Organisaties uit Europa die deel uit maken van het IBM Quantum Network krijgen de kans om toegang te krijgen tot de systemen binnen dit nieuwe datacenter.
De locatie in Ehningen is het tweede quantumdatacenter van IBM wereldwijd en vormt in de ogen van het bedrijf een belangrijke uitbreiding van zijn portfolio aan schaalbare quantumsystemen die via de cloud beschikbaar zijn voor gebruikers wereldwijd. Het wordt binnenkort uitgerust met de nieuwe IBM Quantum Heron133 qubit-processor die lagere foutpercentages, zestien keer betere prestaties en een vijfentwintig-voudige snelheidsverbetering biedt ten opzichte van de IBM Quantum-systemen uit 2022, aldus het it-concern.
Europese bedrijven en onderzoeksinstellingen, waaronder Crédit Mutuel, Bosch, E.ON, Volkswagen Group en Ikerbasque, hebben toegang tot IBMs wereldwijde quantumportfolio om de ontwikkeling van quantumalgoritmes te stimuleren. Zodra het op IBM Quantum Heron gebaseerde systeem beschikbaar komt in het IBM Quantum Datacenter in Europa, zal het de derde IBM Heron zijn binnen het quantumportfolio van het concern. Dit portfolio is toegankelijk via het wereldwijde quantumnetwerk van het bedrijf, dat meer dan 250 ondernemingen, universiteiten, onderzoeksinstituten en organisaties omvat.
Olaf Scholz
De opening van het nieuwe quantumdatacenter werd gevierd met een lintknipceremonie en bijgewoond door hoge regeringsfunctionarissen, waaronder de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en Nicole Hoffmeister-Kraut, minister van Economische Zaken, Arbeid en Toerisme van de deelstaat Baden-Württemberg. IBM-topman Arvind Krishna besprak met de bondskanselier Scholz het belang van de adoptie en groei van quantumcomputing in de regio. ‘De Duitse overheid biedt gerichte ondersteuning voor de ontwikkeling van quantumtechnologieën en bevordert zo de ontwikkeling van competenties, capaciteiten én een ecosysteem op het gebied van quantumcomputing’, liet Scholz daarbij weten.
Wel benadrukt IBM dat, hoewel in Duitsland gevestigd, het een Europees datacenter is. ‘Deze ultramoderne faciliteit zal innovatie op het gebied van quantumcomputing bevorderen, nieuwe mogelijkheden creëren voor het aantrekken van talent en ervoor zorgen dat Europa aan de top blijft van wereldwijde technologische ontwikkelingen’, stelt Ana Paula Assis, directeur IBM Europa, Midden-Oosten en Afrika.