OpenAI, het bedrijf achter tekstgenerator ChatGPT, kiest een commerciëlere koers. De oorspronkelijke stichtingstructuur wordt grotendeels losgelaten en het bedrijf vormt zich om tot een organisatie met winstoogmerk. Ceo Sam Altman krijgt voor het eerst aandelen in zijn bedrijf. Dat pakket is waarschijnlijk honderden miljoenen waard en zal na een nieuwe financieringsronde mogelijk miljarden waard worden.
De herstructurering is ingezet om het bedrijf aantrekkelijker te maken voor nieuwe investeerders, melden bronnen binnen OpenAI aan persbureau Reuters. Aanvankelijk had een non-profitbestuur de controle over de commerciële activiteiten van het bedrijf. Deze raad krijgt nu een minderheidsbelang in het nieuwe, winstgerichte OpenAI.
De wijziging markeert een belangrijke koerswijziging voor het bedrijf dat in 2015 werd opgericht als een non-profitorganisatie met als doel het ontwikkelen van veilige en verantwoorde ai. Eerder was al bekend dat binnen OpenAI een richtingenstrijd aan de gang was. Ceo en oprichter Sam Altman werd toen kortstondig uit zijn functie gezet door het non-profitbestuur vanwege een vertrouwensbreuk. Na vijf dagen werd hij weer aangesteld tot algemeen directeur met de steun van werknemers en investeerders.
150 miljard
Volgens anonieme bronnen zou de waarde van OpenAI, na de herstructurering, kunnen stijgen tot 150 miljard dollar. Dit komt mede doordat het bedrijf overweegt om het huidige rendement van investeerders, dat eerder beperkt was, los te laten. Investeerders als Thrive Capital en Apple hebben al interesse getoond in deze nieuwe structuur.
De koerswijziging komt op een moment van interne onrust binnen OpenAI. Cto Mira Murati kondigde op X onverwacht haar vertrek aan. Daarnaast is mede-oprichter en president van OpenAI, Greg Brockman, al geruime tijd met verlof. Die veranderingen in het leiderschap brengen extra onzekerheid in een periode waarin OpenAI al onder de loep ligt vanwege de ingrijpende herstructurering.
OpenAI heeft sinds de lancering van ChatGPT in 2022 een ongekende groei doorgemaakt. Het aantal wekelijkse actieve gebruikers van de ai-tool groeide tot meer dan tweehonderd miljoen, waardoor het bedrijf een van de snelst groeiende techbedrijven in de geschiedenis is. De waardering van OpenAI is gestegen van veertien miljard dollar in 2021 naar 150 miljard in de nieuwe financieringsronde die momenteel loopt. Onder meer Microsoft, dat sinds 2022 een belang van 49 procent in het bedrijf heeft, en Apple, waarvan de omvang van het belang niet is gecommuniceerd, hebben in het verleden grote investeringen gedaan in het bedrijf.
Roekeloze ai-ontwikkelingen
Ondanks het succes van OpenAI, roept de voorgenomen verandering vragen op in de ai-gemeenschap, vooral op het gebied van veiligheid en verantwoordelijkheid. OpenAI heeft eerder dit jaar al het team dat zich richtte op de langetermijnrisico’s van kunstmatige intelligentie: het superalignment-team, ontbonden. Deze stap voedt zorgen over hoe OpenAI zijn oorspronkelijke missie van veilige ai zal waarborgen in een nieuwe winstgedreven structuur. Eerder klaagden medewerkers en oudgedienden in een open brief over de roekeloze ai-ontwikkelingen binnen het bedrijf en gebrek aan ethiek en toezicht.
Volgens de bronnen van persbureau Reuters zou de herstructurering OpenAI in lijn brengen met concurrenten zoals Anthropic en Elon Musks xAI, die ook zijn opgezet als bedrijven met een winstoogmerk. Maar ze wijzen erop dat die commerciële bedrijven naast winst ook sociale verantwoordelijkheid en duurzaamheid hoog in het vaandel dragen.
ChatGPT, Sora en o1
OpenAI lanceerde onlangs o1, een ai-model dat ook kan redeneren. En eerder dit jaar kwam het bedrijf op de proppen met Sora, een tool die tekstcommando’s omzet in video. De nieuwste versie van ChatGPT: GPT-4-turbo, ook wel GPT-4o genoemd, heeft geavanceerdere mogelijkheden op het gebied van tekst-, spraak- en beeldherkenning. Anders dan in eerdere modellen kunnen foto’s van teksten worden ingevoerd, bijvoorbeeld een menukaart in een vreemde taal die direct vertaald wordt. Ook is spraakinteractie beschikbaar en komt er binnenkort een spraakmodus waarmee gebruikers op een ‘meer natuurlijke wijze’ gesprekken kunnen voeren met ChatGPT, belooft OpenAI.