Het Kadaster en Stichting Platform BIM Legal hebben eind september vastgelegd wie wat doet bij de ontwikkeling van het 3d-kadaster, een online driedimensionale visualisatie van juridische informatie bij onroerend goed.
Met het 3d-kadaster zien gebruikers in één oogopslag welke afspraken van toepassing zijn op percelen en bebouwing. Hiertoe moet juridische en notariële informatie worden toegevoegd aan het bestaande bouwwerkinformatiesysteem (BIM). Dit gaat via afsprakenstelsel BIM Legal.
Sinds oktober 2022 werken het Kadaster en de stichting samen aan de ontwikkeling van het 3d-kadaster. Tot dusver leverde dit praktijkervaring op, onder meer voor het geautomatiseerd in 3d inschrijven van documenten. Recentelijk onderzochten ze welke rol de verschillende partijen op zich kunnen nemen bij de realisatie van het 3d-kadaster. Dit is nu dus vastgelegd.
Doelstelling
Volgens Rob Agelink van het Kadaster is de ontwikkeling van BIM Legal belangrijk voor het inschrijven van appartementen in 3d, een beleidsdoelstelling voor de komende jaren. De organisatie werkt momenteel aan de benodigde it-infrastructuur. Ordina (Sopra Steria) bouwt de software die het 3d-kadaster toont. Erik Nieuwenburg van BIM Legal voegt toe dat duidelijke afspraken en steun van ketenpartners belangrijk is essentieel zijn om het 3d-kadaster te laten functioneren.
De samenwerkingspartners wijzen erop dat er wetswijzigingen nodig zijn om rechten, plichten en regelingen conform het juiste formaat te kunnen vastleggen in een 3d-omgeving. Anderhalf jaar geleden sloot Stichting Platform BIM Legal ook al een overeenkomst met Stichting DigiGO, die het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) ontwikkeld. Ook dit is een afsprakenstelsel waaraan partijen in de bouw- en vastgoedsector zich moeten houden en dan voornamelijk voor de ontsluiting van juridische data.