Gerard Sanderink lijkt behalve de verkoopopbrengst van naar schatting driehonderd miljoen euro ook een ‘premie’ van tachtig miljoen euro – zijnde kwijtschelding van zijn schuld – te kunnen binnenslepen als hij de nieuwe eigenaar van Centric met rust laat. Het vooruitzicht van slepende rechtszaken over de terugbetaling van een in 2022 aan Sanderink Investments verstrekte lening van tachtig miljoen heeft Centric in overleg met de koper doen besluiten tot deze opmerkelijke concessie.
Centric Holding heeft het voornemen kenbaar gemaakt om na uitvoering van de verkooptransactie op termijn haar vordering op Sanderink Investments van tachtig miljoen euro bij wijze van dividend uit te keren aan Sanderink Investments. Dit blijkt uit een beschikking van de Ondernemingskamer. Zo kan dit privé-investeringsvehikel van Sanderink de vordering vervolgens verrekenen met de eigen daarmee corresponderende schuld. Anders gezegd: beide vorderingen vallen tegen elkaar weg. Was dit niet gedaan, dan zou de tachtig miljoen in Centric Holding terechtkomen waarop Sanderink alsnog een recht had doen gelden. Zouden de nieuwe eigenaren de poot strak houden en de vordering willen innen, dan waren gezien Sanderinks reputatie nieuwe, zeer langdurige rechtszaken het gevolg geweest. Dat zou de rust verstoren die het Nederlandse consortium onder leiding van Imker Capital Partners rond Centric wil scheppen.
Vordering
Het bedrag kon niet op de verkoopopbrengst in mindering worden gebracht omdat de verkoop de dochtermaatschappijen van Centric Holding betreft. De vordering berust namelijk bij de holding. Volgens Onno Hennis, advocaat ondernemingsrecht bij AMS Advocaten, ligt in deze situatie voor de hand dat de overdracht van de vordering aan Sanderink Investments de vorm krijgt van een dividenduitkering. Dat Centric de claim laat vallen, is volgens hem eveneens te begrijpen omdat er na de verkoop geen gevaar meer is voor een liquiditeitstekort. Interim-bestuurder Peter Wakkie beschouwde het bedrag dat Sanderink in april 2020 van Centric had ontvangen als een lening en eiste met steun van de rechtbank Amsterdam terugbetaling. Dat gebeurde vervolgens niet, maar Wakkie kon deze claim wel achter de hand houden mocht de kas bij Centric leeg raken. Maar dat onvoorzienbare gevaar is met de overname geweken, waardoor dit geschil met Sanderink valt op te lossen.
Overigens ziet Hennis de gang van zaken niet als een concessie. Immers, als Sanderink de tachtig miljoen euro had betaald aan Centric Holding, dan zou dit geld ofwel via dividend bij hem terugkomen of via investeringen in de onderneming de waarde hebben verhoogd, en via de koopprijs bij hem terugkomen. ‘Het is economisch gezien broekzak-vestzak aangezien Sanderink als enige aanspraak maakt op dat geld.’ Nog niet duidelijk is of Gerard Sanderink de verkoopprijs van zo’n driehonderd miljoen euro billijk vindt. In april van dit jaar stelde de Twentse ondernemer nog vast dat ‘zijn’ Centric en Oranjewoud (waaronder bouwbedrijf Strukton en ingenieursbureau Antea vallen) een miljard euro waard zijn.
ik blijf het een rare zaak vinden, ook al spoort die man niet
Heb de man ooit een keer ontmoet maar een vreemde vogel.
Dat zou dan betekenen dat Peter Wakkie zowel als interim bestuurder voor de holding was aangesteld als voor de werkmaatschappij. Zo zo niet, zou Wakkie dus met steun van de Ondernemingskamer onrechtmatig een ingestelde vordering op Sanderink gehad hebben. Dan zou er eerder van nog weer een geintje sprake zijn uit angst voor de gevolgen van het eerste geintje dan van een kwijtschelding. De teneur van het artikel wijst daar ook op. Verslag van een juridische babbeltruc lijkt het. Eigenlijk is het toch iets ook weer niet, want zo en zo bezien is het lood om oud ijzer en tegelijk ook weer een sigaar uit eigen doos. Dus iedereen blij tenzij iemand het niet goed snapt.