Nederland heeft twee maanden geleden van de Europese Commissie een aanmaningsbrief ontvangen vanwege het onvolledig en niet-tijdig uitvoeren van de digitale-dienstenverordening Digitale Services Act (DSA). Minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) meldt dit in een brief aan de Tweede Kamer.
In het schrijven geeft het kabinet een eerste indruk over de werking van de DSA. Daarin maakt de bewindsman ook gewag van de brief afkomstig van de Europese Commissie om eens uit te leggen waarom de implementatie in Nederland zo lang moet duren. Beljaarts zegt dat het DSA-wetsvoorstel in een vergevorderd stadium is en vraagt de Tweede Kamer om een spoedige parlementaire behandeling. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is voorlopig aangewezen als toezichthouder en coördinator voor digitale diensten. Maar ook privacywaakhond AP krijgt een rol.
De ACM heeft het mogelijk gemaakt om signalen te geven over mogelijke overtredingen van de DSA. Begin deze maand had de ACM 171 van dit soort meldingen ontvangen. Honderd daarvan zagen op diensten die in andere EU-lidstaten waren gevestigd, de rest op diensten in Nederland. De ACM beschouwt dat als signalen die helpen om effectief op te treden zodra zij eenmaal volledig bevoegd is om toezicht te houden.
De DSA is sinds ruim een jaar van toepassing op zeer grote online-platforms en online-zoekmachines, zoals X, TikTok, Instagram, Google Maps, Google Search, YouTube, Facebook, en de diensten Booking.com, Snapchat en AliExpress. Meer recent zijn daarbij gekomen Pornhub, Shein, XNXX, Stripchat, Temu en XVideos.
NIS2
De traagheid doet zich overigens ook voor bij de implementatie van de nieuwe Europese cybersecuritywet NIS2. België heeft die implementatie al maanden klaar, terwijl de betrokken Haagse ministeries pas ergens in de loop van 2025 gereed zullen zijn. Ambtenaren noemen de complexiteit van de richtlijn zelf als belangrijkste reden voor de slakkengang waarmee de uitvoeringswet in Nederland tot stand komt. Maar in Den Haag is een publiek geheim dat een ruzie tussen de ministeries Justitie en Veiligheid en Economische Zaken de voortgang belemmert. De ambtelijke stammenoorlog gaat vooral om het houden van toezicht op deze wet.
Geïnteresseerd in meer informatie over cybersecurity? Lees dan de zesde uitgave van het Engelstalige Cybersec e-Magazine!