De nieuwe Archiefwet zal pas op 1 juli 2026 in werking kunnen treden als de Tweede Kamer het wetsvoorstel in december plenair behandelt. Daarvoor waarschuwt minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De beoogde invoeringsdatum is 1 januari 2026.
De bewindsman schrijft dat in een brief aan de Kamer. Dit zou betekenen dat de vertraging oploopt tot ruim twee jaar. Begin 2022 werd nog aangenomen dat de wet begin 2024 van kracht kon zijn. Daarna ging het ministerie uit van begin 2025. Maar afgelopen voorjaar bleek de verwerking van de reacties op de concepten van het Archiefbesluit en de Archiefregeling meer tijd te kosten. Bovendien waren de uitvoerbaarheidstoetsen en de adviesaanvragen nog lang niet klaar. De modernisering van de Archiefwet is hoognodig, stelt Bruins. De huidige Archiefwet is verouderd en gebaseerd op de werkelijkheid van een papieren archief. De nieuwe wet moet kaders bieden voor goed digitaal informatiebeheer en digitale archivering,
Het wetsvoorstel kan niet in werking treden zonder het Archiefbesluit en de Archiefregeling. Deze lagere regelgeving wordt ook vernieuwd en is essentieel voor de uitvoering van de Archiefwet in de praktijk. Het Archiefbesluit en de Archiefregeling zijn niet af te ronden voordat de wet in de Tweede Kamer is behandeld. En de Raad van State komt pas in actie als de Tweede Kamer het wetsvoorstel heeft aangenomen.