Vijftig professionals bouwen tijdens een hackathon in Den Haag aan de doorontwikkeling van de EU Digital Identity (EUDI) Wallet. Vanaf 2026 moeten mensen in elke EU-lidstaat zo’n app kunnen gebruiken om zich Europawijd te identificeren en belangrijke documenten digitaal te ondertekenen. De internationale bijeenkomst werd donderdag en vrijdag georganiseerd door het Haagse Cleverbase.
Cleverbase ontwikkelt digitale diensten voor het veilig ondertekenen, inloggen, versleuteld informatie uitwisselen en archiveren. Het bedrijf is een van de dertien Nederlandse organisaties die zich hebben verenigd in samenwerkingsplatform TIP (Trusted Information Partners), samen met bijvoorbeeld ABN Amro, de Belastingdienst, NVM en Visma.
Vertrouwen
De hackathon is bedoeld om stappen te zetten in de ontwikkeling van een gestandaardiseerde koppeling tussen de partijen die identiteitscertificaten afgeven, zoals Cleverbase, en de digitale dienstverleners die hun klanten via e-wallets verifiëren en bedienen, zoals banken en notarissen. Want daar is nog veel werk te verrichten, aldus organisator Remco van Wijk, division lead bij het Haagse bedrijf. ‘De vereisten voor de wallets moeten nog worden vastgesteld. Wij zijn verantwoordelijk dat mensen en organisaties kunnen vertrouwen op de wallets en dat de digitale handtekening die via zo’n app wordt doorgegeven, ook echt behoort bij de persoon in kwestie.’
De deelnemers aan de tweedaagse bijeenkomst stellen zich ten doel om de eerst werkende koppeling te ontwikkelen tussen de EUDI Wallet en de technologie voor gekwalificeerde elektronische handtekeningen. Van Wijk vertelt dat de techneuten vrijdagmiddag proberen om iemand via een Oostenrijkse wallet bij een Griekse bank te laten tekenen voor het openen van een bankrekening aldaar.
Koppeling en interoperabiliteit
Er bestaan al diverse e-wallets, zoals het Nederlandse Yivi (voorheen Irma), Datakeeper (oorspronkelijk van Rabobank) en het Belgische Itsme. De uitdaging zit hem in de koppeling en interoperabiliteit tussen de verschillende schakels in de keten, aldus Van Wijk. ‘De wallet moet overal in de EU de functie krijgen om kosteloos gekwalificeerd elektronisch te ondertekenen, met dezelfde juridische status als een handtekening op papier. Elke wallet moet gemakkelijk koppelen met partijen die digitale handtekeningen en certificaten afgeven, en dat zonder afbreuk aan de user experience.’
Volgens de division lead zorgt interoperabiliteit ervoor dat certificerende organisaties identiteitsgegevens kunnen ophalen bij een vertrouwde derde partij, waardoor ze zelf de identiteit van een gebruiker niet opnieuw hoeven te controleren.
Geïnteresseerd in meer informatie over cybersecurity? Lees dan de zesde uitgave van het Engelstalige Cybersec e-Magazine!
Ach ja, de door een meerderheid van Tweede Kamer afgewezen voortgang naar één Europese identiteit als het Trojaanse paard voor een surveillance staat. Wat betreft een Griekse bank, een Oostenrijkse wallet en mijn geld zie ik laatste graag terug met rente zoals beloofd. Project Euro is mislukt omdat lidstaten nog altijd graag een begrotingssoevereiniteit willen hebben waardoor dezelfde Euro in een ander land meer koopkracht oplevert door een lagere belastingdruk. Lang leve de privacy en het zwarte geld want waarom niet even met een koffer vol valuta naar Griekenland vliegen omdat je daar toch al een vakantiehuisjes hebt?