Het kabinet tornt de komende twee jaar niet aan de dertigprocentregeling, beter bekend als de expatregeling. Uit de nieuwe Miljoenennota blijkt dat de it-sector, die veel van hoogopgeleide buitenlandse softwareontwikkelaars gebruikmaakt, hier goed mee weg komt.
René Corbijn, adjunct-directeur van NLdigital, verwacht dat het voor de it-branche geen groot obstakel zal zijn dat de inkomensnorm licht stijgt. Het loon van de werknemer moet hoger zijn om de expatregeling te kunnen gebruiken. Hij plaatst hierbij de kanttekening dat de regeling wel versobert. ‘Dat is jammer omdat uit de recente evaluatie van de regeling blijkt dat de regeling per saldo positief is. Het levert dus meer op dan het kost.’
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) licht toe dat de precieze veranderingen afhangen van de datum waarop de regeling voor buitenlandse of uitgezonden werknemers is ingegaan. Als dit vóór 1 januari 2024 plaatsvond, dan mag een werkgever vijf jaar lang maximaal dertig procent van het salaris belastingvrij blijven betalen. De inkomensnorm blijft 46.107 euro. Bij een ingangsdatum ná 1 januari 2024 gelden andere regels. De werkgever mag in 2024, 2025 en 2026 zijn werknemers tot maximaal dertig procent van hun salaris belastingvrij betalen. De inkomensnorm blijft € 46.107.
Vanaf 2027 geldt een maximum van 27 procent voor de belastingvrije vergoeding. De inkomensnorm wordt vanaf 2027 hoger: 50.436 in plaats van 46.107 euro. Voor hoogopgeleide buitenlandse werknemers jonger dan dertig jaar met een mastergraad in dienst geldt een andere inkomensnorm voor de expatregeling. Ook die inkomensnorm wordt per 1 januari 2027 verhoogd, van 35.048 naar 38.388 euro. Voor al deze bedragen geldt een jaarlijkse indexatie. Verder komt er naar verwachting op 1 januari a.s. een aanscherping van het type werknemer voor wie de regeling geldt. Het moet om hoogopgeleide buitenlandse werknemers gaan. Bij uitzending naar het buitenland komen alleen werknemers met een specifieke vaardigheid in aanmerking.