Bij IBM Nederland is de onvrede over het beloningsbeleid zo ver opgelopen dat het vanmiddag rond de lunchpauze tot een spontane protestactie kwam. Het is voor de it-branche een ongebruikelijk middel om looneisen kracht bij te zetten.
Een grote groep medewerkers, waarvan velen al decennialang bij Big Blue werken, verzamelden zich voor de ingang van het hoofdkantoor in Amsterdam-West. Hun grief is dat hun koopkracht jaar na jaar daalt. ‘Ook dit jaar is er geen fatsoenlijke loonsverhoging doorgevoerd,’ stelt Peter Werger, belangenbehartiger van vakbond De Unie. Vorig jaar kreeg de helft er maximaal een procent bij. Ondanks herhaalde pogingen van de vakbonden – en de ondernemingsraad van IBM – om in gesprek te komen met IBM over betere loonsverhogingen voor alle medewerkers, zijn deze verzoeken keer op keer afgewezen. Werger: ‘Voor veel IBM’ers is de maat nu echt vol.’
Ook de FNV ondersteunt de actie die aan de directie het signaal afgeeft dat het zo niet langer kan. Meer dan de helft van de IBM-medewerkers heeft er dit jaar ondanks de inflatie nagenoeg niets bijgekregen. Vooral oudere werknemers voelen zich benadeeld. Omdat de salarisverhogingen sterk afhangen van iemands persoonlijk functioneren, is actievoeren voor deze groep een uiterste middel. Volgens FNV-bestuurder Ger Klinkenberg is het lang geleden dat er door de bonden bij een groot it-bedrijf gezamenlijk wordt geprotesteerd.
Volgens Werger is het bijzonder dat IBM-medewerkers zich op deze manier uitspreken: ‘IBM’ers zijn doorgaans loyale werknemers. Dat zij vandaag hier samenkomen, toont aan dat er iets fundamenteel mis is,’ aldus de Unie-bestuurder. ‘Deze mensen zijn hiermee net zo voorzichtig als ze boos zijn,’ valt belangenbehartiger Huug Brinkers zijn collega Werger bij. ‘Er is lef voor nodig om dit bij IBM te doen,’ zo schetst hij de verhoudingen.
Ongeveer de helft van alle IBM-medewerkers is aangesloten bij een vakbond, een ongekende situatie in de it-sector. Overigens rommelt het ook bij Atos Nederland. Daar is de salarisontwikkeling veel medewerkers eveneens een doorn in het oog. Maar anders dan IBM staat Atos er slecht voor.