Prinsjesdag 2024
Het nieuwe kabinet slaagt er niet in de externe inhuur van met name ict’ers terug te dringen. Nog voor jaren zijn hoge of zelfs oplopende uitgaven aan externen in de begrotingen opgenomen. Vooral Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), Economische Zaken (EZ) en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) lappen de Roemer-norm aan hun laars.
Genoemde norm stelt dat het aandeel externe inhuur bij ministeries maximaal tien procent van het totaal aan personeelskosten mag bedragen. Uit de Miljoenennota 2025 evenwel blijkt dat de bedragen die betrokken departementen aan externen uitgeven, veelal oplopen. BZ geeft dit jaar alleen al voor het centrale apparaat 105 miljoen euro aan externen uit, een stijging van bijna de helft vergeleken met 2023. Volgend jaar komt daar nog een eens een kwart bij: 131 miljoen euro. Pas in 2026 komt er een lichte omslag, waarna het tempo versnelt.
Sommige diensten die onder dit ministerie vallen, vergroten het aandeel externen met grote sprongen. De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG), verantwoordelijk voor voorzieningen binnen de elektronische identificatie, verdrievoudigt volgend jaar de uitgaven aan inhuurkrachten tot 33 miljoen euro. In 2026 blijft dit hoge niveau gehandhaafd.
Vraag
Het Shared Service Center-ICT (SSC-ICT), dat onder BZK valt, zegt dat externe expertise blijvend noodzakelijk zal zijn. ‘De vraag naar specialistische ict-kennis is groot terwijl het aanbod van ict-personeel op de arbeidsmarkt daalt,’ zo verdedigt de dienstverlener zich. Dit jaar weet SSC-ICT de inhuur nog te beteugelen, maar voor 2025 staat uitgavenstijging met veertig procent tot 77 miljoen euro gepland. In de jaren daarna blijft het bingo boven detacheerders. In 2029 denkt deze organisatie voor 91 miljoen aan inhuurkrachten uit te geven omdat anders de continuïteit van de dienstverlening in gevaar komt.
Logius behoort tot de weinige diensten die erin slaagt de personeelskosten van inhuur te beperken. Deze uitgaven zullen dit jaar 61 miljoen euro bedragen tegen 66 miljoen in 2023. Dit jaar is Logius gestart met het op orde brengen van de formatie en bezetting.
Afhankelijk
Ook EZ blijft dit jaar in hoge mate afhankelijk van externen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) huurt in 2024 voor 191 miljoen euro in. Vorig jaar was dat 186 miljoen. Vanaf 2025 dalen de bedragen flink. Het hogere aandeel van externen bij Dictu wordt veroorzaakt door de behoefte aan specifieke ict-expertise, vooral bij de ontwikkeling van nieuwe applicaties en de structureel toenemende vraag van opdrachtgevers (o.a. door rijksdigitalisering en overheid op orde). Dictu wil het percentage externen beperken door diensten voor innovatie, beheer en ontwikkeling af te nemen van de markt.
De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) heeft hoofdzakelijk externe inhuur op de IV-functies (it en data) naast een aantal zeer specialistische functies op de werkvelden die vanuit Europese wet- en regelgeving opgedragen zijn (onder meer NIS, AI, CER, CRA). De concurrentie op de arbeidsmarkt is hoog voor deze functies waardoor inhuur in veel gevallen de enige optie is. In sommige gevallen leidt ook de uitstel van wetgeving ertoe dat er met inhuurcontracten moet worden gewerkt.