Onderzoeksorganisaties TNO en Airbus Central Research starten een studie naar een quantum-infrastructuur in de ruimte. Het project, Qu-Star geheten, moet uitwijzen of satellieten kunnen bijdragen om in de toekomst een wereldwijd dekkend quantum-internet te bereiken.
Op dit moment is er nog geen algehele architectuur voor een wereldwijd quantum-internet. Volgens TNO speelt daarin mee dat de huidige ontwerpen van quantumnetwerken alleen informatie uitwisselen over een paar honderd kilometer omdat ze afhankelijk zijn van infrastructuur op de grond. TNO brengt zijn expertise in op het gebied van optica voor lasersatellietcommunicatie, quantumtechnologie en ict-infrastructuren. Airbus heeft vanuit de ontwikkeling van ruimtevaarttoepassingen geavanceerde kennis van optische en quantumcommunicatieverbindingen tussen satellieten en grondstations. Door het Qu-Star-project moet Nederland een sterke positie krijgen in het opkomende domein van quantum-internet. Genoemd project is het directe vervolg op een intentieverklaring die Airbus en TNO eind 2023 ondertekenden om te komen tot geavanceerde laser-satellietcommunicatie via dataverkeer tussen satellieten en grondstations. Kees Buijsrogge, directeur TNO Space: ‘Ons doel is om de technologieën te ontwikkelen die de realisatie van een wereldwijd quantum-internet een stap dichterbij brengen. We geloven dat een gezamenlijke, open aanpak de beste resultaten gaat opleveren en verwelkomen andere organisaties om zich aan te sluiten bij dit initiatief.’ Om die reden hopen beide partijen op steun vanuit de Quantum Internet Alliance. Deze vooraanstaande Europese onderzoeksorganisatie kent de speciale werkgroep Space, die zich richt op toepassingen in de ruimte.
Quantum-internet
Quantumcomputers zijn intelligente, krachtige computers die informatie op een nieuwe manier verwerken en middels quantum parallel processing veel sneller zijn dan de huidige supercomputers. De ontwikkeling bevindt zich nog in een onderzoeksfase. Als er over enkele jaren stabiele systemen op de markt komen, zal een groot aantal nieuwe toepassingen en mogelijkheden ontstaan. Om de volledige kracht ervan te benutten, is een netwerk nodig dat quantum-apparatuur over de hele wereld met elkaar kan verbinden. TNO licht toe dat grondnetwerken de quantum-informatie alleen over relatief korte afstanden verzenden, waardoor ze ontoereikend zijn voor wereldwijde verbindingen. ‘Satellieten bieden een veelbelovende oplossing voor het bereiken van een wereldwijd bereik, maar het ontwerp van een alomvattend wereldwijd quantuminternet ontbreekt nog’, aldus het onderzoekorgaan.