NLdigital ziet in het nieuwe regeerprogramma veel aanknopingspunten voor digitalisering. De branchevereniging noemt het opmerkelijk en positief dat het kabinet Schoof in digitalisering dé oplossing ziet voor het verhogen van de arbeidsproductiviteit. Toepassing van innovatie en stimulering van arbeidsbesparende technologieën krijgen voorrang.
De uitwerking van het hoofdlijnenakkoord, vlak voor Prinsjesdag, zet stappen op het gebied van digitalisering. De aandacht op technologische vernieuwing blijft groot. PVV, BBB, VVD en NSC leggen het accent op digitale vaardigheden, cybersecurity en investeringen in onderzoek. Deze domeinen moeten Nederland toekomstbestendig maken.
Actieplan
René Corbijn, adjunct-directeur bij NLdigital, ziet tot zijn tevredenheid veel aandacht voor de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Hij noemt het zeer positief dat het actieplan groene en digitale banen van het vorige kabinet wordt voortgezet. ‘Dit onderstreept dat het kabinet prioriteit geeft aan het oplossen van de krapte op de ict-arbeidsmarkt.’
Cruciaal hierbij is dat publiek private samenwerkingen voor de ict-arbeidsmarkt opgeschaald gaan worden. Om- en bijscholingsprogramma’s die aantoonbaar goed werken, krijgen ruim baan. Dit is in lijn met de Human Capital Agenda, waarbij onderwijs, bedrijfsleven en overheid samen het tekort aan ict’ers aanpakken.
Kennismigratie
NLdigital constateert dat het nieuwe kabinet blijft inzetten op hoogwaardige kennismigratie, wat van meerwaarde is voor de Nederlandse concurrentiekracht. ‘Het regeerakkoord stelt ook letterlijk dat kennismigratie van essentieel belang is voor de kenniseconomie.’ Het kabinet streeft ernaar om de komst van internationaal talent, dat een bijdrage levert aan het innovatief vermogen, te blijven faciliteren.
Corbijn: ‘We zijn dan ook blij om te zien dat de expatregeling niet afgeschaft wordt. ‘Wel zijn we waakzaam op verdere versobering.’ Het kabinet laat verschillende varianten onderzoeken om de eisen van de kennismigrantenregeling te verhogen of aan te scherpen. Bijvoorbeeld door aanpassing van de salariscriteria of de voorwaarden waaronder bedrijven als erkend referent worden aangemerkt. Het doel hiervan is dat het kabinet gerichter kennismigranten kan aantrekken. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat de regeling meer wordt toegespitst op kennismigranten die echt nodig zijn voor de Nederlandse kenniseconomie en om misbruik tegen te gaan.
Verder blijkt dat het kabinet bij haar streven de ‘verengelsing’ op universiteiten en hogescholen tegen te gaan een uitzondering maakt voor informatica-opleidingen en andere technische studies voor beroepen waar tekorten bestaan.