BLOG – De ai-revolutie biedt kansen voor Nederlandse bedrijven en brengt tegelijkertijd de Nederlandse samenleving veel welvaart. Maar het is belangrijk dat politici, investeerders en bedrijven de ongelijke toegang tot technologische infrastructuur aanpakken. De cloud- en ai-markt wordt gedomineerd door een paar belangrijke spelers, wat schadelijke gevolgen kan hebben voor Nederlandse bedrijven.
Het oligopolie in clouddiensten – AWS, Google Cloud en Azure – creëert vandaag de dag uitdagingen voor Nederlandse technologiegedreven bedrijven en belemmert innovatie en ai-ontwikkeling. Het oligopolie dreigt het potentieel en de bedrijfsmodellen van Nederlandse bedrijven in gevaar te brengen.
De meeste bedrijven die vandaag de dag voorop willen lopen op het gebied van technologische ontwikkeling, hebben meestal geen andere keuze dan al hun middelen en technologie in één mandje te stoppen – bij een van de grote cloudserviceproviders. Maar het gemak, de expertise en de geïntegreerde diensten die de grote cloudproviders bieden, hebben een afhankelijkheidsprobleem gecreëerd. Omdat het merendeel van de gpu-chips, die nodig zijn voor alle ai-ontwikkeling, nu in handen komt van de grote cloudproviders, rijzen de prijzen de pan uit. Nederlandse bedrijven die investeren in ai vinden het daarom moeilijk om duurzame bedrijfsmodellen te creëren vanwege deze hoge gpu-kosten.
Scenario
De oligopolie-achtige controle over cruciale technologische middelen belemmert wereldwijde innovatie en creëert een scenario waarin technologielanden als Nederland achterop dreigen te raken. Het is hoog tijd dat spelers in de sector, overheden en investeerders hun verantwoordelijkheid nemen en snel handelen om een innovatiecrisis als gevolg van vendor lock-in te voorkomen voordat dit de ontwikkeling van aibelemmert.
Het is hoog tijd dat overheden en investeerders hun verantwoordelijkheid nemen
Overheden en de EU moeten proactieve maatregelen nemen om een gelijkmatige verdeling van gpu’s te garanderen, concurrentie in clouddiensten en ai te bevorderen en interoperabiliteitsnormen voor de cloud te ondersteunen. Het bevorderen van regelgevingskaders die open standaarden aanmoedigen, kan een omgeving creëren waarin er een goede beschikbaarheid en keuze is voor kopers en waarin aanbieders vrij concurreren zonder dat ai-innovatie daar de dupe van wordt.
Bedrijven kunnen zelf werken met open cloudstandaarden. Door de ontwikkeling van kleinere, onafhankelijke cloudproviders te ondersteunen, deel te nemen aan inspanningen om open standaarden vast te stellen en initiatieven voor digitale soevereiniteit te omarmen, kunnen bedrijven bijdragen aan een eerlijkere en meer concurrerende omgeving en tegelijkertijd de stijgende kosten van ai-ontwikkeling vermijden. Door dit te doen, stellen we de technologische ai-toekomst voor Nederlandse bedrijven veilig.
Kevin Cochrane is chief marketing officer bij Vultr
Paar maal moeten lezen wat nu precies het probleem is.
Het er dus om dat providerspecifieke diensten voor vender lockin zou zorgen.
en gpu chips nodig voor AI zouden in handen komen van de grote cloudproviders waardoor de prijzen stijgen.
Oligopoli komt vaker voor. Energiemarkt, supermarkten, Internet, onderwijs.
Als kartelvorming wordt bestreden leidt dat vaak juist voor gunstige situatie voor de klant.
Lijkt vooral op een calimero complex van Vultr met hun innovatiecrisis gejammer.
Klanten zijn niet gek. Multicloud als beleid zie je steeds vaker.
Dan hebben ze in ieder geval lockin bij verschillende providers 😉
Uiteindelijk werken zelfs partijen als Microsoft met open standaarden.
Hoe lokaal en kleinschalig is https://www.linkedin.com/company/vultr/ eigenlijk ?
NVIDIA Elite Partner.
“Our global footprint rivals that of the hyperscalers with 32 cloud data center locations across six continents, reaching up to 90% of the world’s population within 2 to 40ms.”
Zijn ze nou slachtoffer of oorzaak ?
Eenzijdig verhaal want de schaal van bepaalde bedrijven belemmerd de wendbaarheid wat me gezien een onzekere markt van AI een voordeel lijkt. Geslotenheid is hierin de sleutel want het bevorderen van regelgevingskaders die open standaarden aanmoedigen is leuk maar naïef want je gevoelige bedrijfsinformatie gaat niet om de kostprijs van een GPU maar om de compliance kosten. Het gaat dus meer om de organisatie van samenwerking waarin IaaS op basis van open cloud standaarden binnen een gesloten netwerk de Nederlandse bedrijven een digitale polder vol kansen geeft als ik even kijk naar wat USP’s van connectiviteit. Oligopolie in de chipmarkt geldt namelijk niet alleen de GPU’s als we kijken naar een eerder opdrogen van de markt door WINTEL dominantie. Dat het ontwikkelen van een bedrijfsmodel op één bepaalde technologie tot een vendor lock leidt en duimschroeven zien we nu met VMware want de AI-toekomst wordt grotendeels bepaalt door mobiliteit van de workloads. Niet onbelangrijk hierbij zijn de diensten want digitale soevereiniteit gaat niet om de doos maar om een kennis van de algoritmen want de machine als god lijkt me geen fijne toekomst.