In het tweede kwartaal van 2024 laat de digitale economie in Nederland twee gezichten zien: de groei is stilgevallen maar het domein digitale infrastructuur floreert. Dit blijkt uit de eerste ‘Kwartaalmonitor Digitale Economie’.
De ‘Kwartaalmonitor Digitale Economie’ is een initiatief van Rabobank, PB7 Research, Dutch Cloud Community, Partner Navigator en Dutch Data Center Association. De monitor biedt elk kwartaal inzicht in de ontwikkelingen binnen de digitale sector, digitale infrastructuur, en de voortgang van digitalisering in het Nederlandse bedrijfsleven. Het initiatief komt voort uit een behoefte om het economische belang van digitalisering in ons land structureel en systematisch te volgen.
Lager pitje
De resultaten van het eerste kwartaalonderzoek laten een afkoeling van de digitale economie zien. Door de afzwakkende economie van het afgelopen jaar zijn ook veel digitale investeringen in het bedrijfsleven op een lager pitje komen te staan. Daarnaast lijkt de digitale economie een adempauze te nemen op het vlak van artificiële intelligentie (ai)-hausse. Als gevolg van deze twee ontwikkelingen is de groei in de digitale sector vrijwel stilgevallen.
De onderzoekers zien ook tekenen van herstel. Na de eerste kennismaking met generatieve ai en het experimenteel gebruik daarvan, bereiden veel bedrijven zich voor op de implementatie van ai-oplossingen, wat zal bijdragen aan de populariteit van ai. Dat zien zij bevestigd in de digitale infrastructuur, waar de groei juist wel sterk doorzet en op een aantal punten zelfs versnelt.
Aangejaagd
Deze infrastructuur, inclusief connectiviteit zoals zeekabels, glasvezelnetwerken en datacenters, is van cruciaal belang voor de Nederlandse digitale economie. Ons land blijft een belangrijke speler door zijn geavanceerde ‘last mile’-connectiviteit en de aanwezigheid van grote internet exchanges zoals de AMS-IX. Dit knooppunt zag in het tweede kwartaal van 2024 het dataverkeer met acht procent toenemen ten opzichte van een jaar eerder.
Ook de datacentersector zag, na enkele uitdagende jaren, de capaciteit in Megawatts toenemen met tien procent, aangejaagd door de opkomende vraag naar ai-infrastructuur. Ondanks uitdagingen zoals cybercriminaliteit en netcongestie, blijft de infrastructuur groeien, met een sterke uitbreiding van het aantal glasvezelaansluitingen en, na enige rustige jaren, een behoorlijke toename van het it-vermogen in colocatie datacenters.
Groei en krimp
Andere bevindingen, zo blijkt uit de monitor, zijn een sterke plus (+16 procent) van de uitgaven aan cloud computing (met ook een toename van investeringen in de Europese soevereine cloud), een toename van online-bestedingen en het gebruik van digitale betalingssystemen en een krimp van 2,6 procent van de werkgelegenheid (naar schatting werken er 549.000 mensen met een ict-beroep in Nederland).
De ‘Kwartaalmonitor Digitale Economie Q2’ is gratis te downloaden.