BLOG – Citizen development is een interessant concept gebleken voor bedrijven in Nederland. Het heeft organisaties, van groot tot klein, geholpen om te voldoen aan de toenemende druk op het gebied van softwareontwikkeling, door te faciliteren dat werknemers eenvoudige apps kunnen maken zonder afhankelijk te zijn van hun it-afdeling. Elke dag laten meer bedrijven niet-technische werknemers met uiteenlopende achtergronden actief bijdragen aan de ontwikkeling van software, met ondersteuning van it-teams, wat de flexibiliteit en innovatie binnen organisaties bevordert.
De positieve impact van citizen developers vestigt de aandacht op het potentieel van low-code om ook de productiviteit en innovatie van ontwikkelaars te verhogen. De volgende stap die we zien om de productiviteit te verhogen, is het toepassen van gen-ai in softwareontwikkeling. Gen-ai kan zomaar een gamechanger worden door meer geavanceerde mogelijkheden te bieden aan citizen developers en software-innovatie voor traditionele ontwikkelaars te versnellen.
Enthousiasme
Toen ChatGPT voor het eerst op het toneel verscheen, was er zowel enthousiasme als angst. Sommigen hadden twijfels over de mogelijkheden en over de mogelijke vooroordelen of kwetsbaarheden door de verstrekte trainingsdata. Er was ook angst dat deze technologie banen zou vervangen, waaronder die van softwareontwikkelaars. Deze angst voor het onbekende vormt een barrière voor innovatie en experimenten. Low-code-platformen – gericht op het automatiseren en versnellen van het ontwikkelproces – hebben in het verleden te maken gehad met soortgelijke scepsis. De technologie werd bestempeld als onvoldoende schaalbaar en robuust voor systemen op enterprise-niveau en werd zelfs gezien als een bedreiging voor de rol van de ontwikkelaar. Allemaal mythes zoals is gebleken.
De aard van gen-ai maakt het moeilijk te anticiperen op de output
In werkelijkheid kunnen de meeste risico’s worden beheerst met duidelijk beleid. Als het bijvoorbeeld gaat om beveiliging, moet elke vorm van aiI-integratie plaatsvinden binnen de grenzen van een veilig platform. Het platform moet ingebouwde security best practices bevatten en governance daarop afdwingen, om ervoor te waken dat de maatregelen worden geïmplementeerd en nageleefd.
Andere veelvoorkomende zorgen over gen-ai hebben te maken met de herkomst en transparantie ervan, wat uitdagingen kan opleveren op het gebied van compliance en governance. De aard van gen-ai maakt het moeilijk te anticiperen op de output, en deze technologie ontwikkelt zich zo snel dat er nog nauwelijks regelgeving voor bestaat.
Sommige organisaties zijn dan ook bang dat hai meer risico’s dan kansen met zich meebrengt, en dat de risico’s van met name citizen development toenemen. Dit maakt het voor bedrijven nog belangrijker om de vereiste voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het inrichten van de governance.
Populariteit
Ondanks de angst en de risico’s zie je dat door de toenemende populariteit van gen-ai en ai-assisted development, ook het vertrouwen dat deze technologie een positief effect zal hebben op softwareontwikkeling groeit. Ook omarmen steeds meer ontwikkelaars low-code–oplossingen die de hele levenscyclus van softwareontwikkeling stroomlijnen. De combinatie van deze twee versterkt die effecten alleen nog maar meer. De overgang naar het gebruik van deze tools betekent echter niet dat ontwikkelaars hun baan kwijtraken. In plaats daarvan helpt het ze om meer te bereiken in minder tijd, waardoor uitdagingen die vroeger tot vertragingen in projecten leidden, worden beperkt.
Naarmate het gebruik van gen-ai in software-ontwikkeling aan kracht wint, is de technologie een katalysator voor projecten en innovatie. Daarnaast biedt het nieuwe mogelijkheden voor samenwerking tussen citizen en professionele developers.
Hoewel het verschil in niveau met betrekking tot technische expertise en de complexiteit van projecten groot is, stimuleert de toepassing van gen-ai het uitwisselen van ideeën, vaardigheden en innovatiemogelijkheden. Met gen-ai kunnen citizen developers met behulp van hun domeinexpertise al de basis van een oplossing neerzetten, terwijl professionele developers hun technische knowhow kunnen inbrengen om de oplossing te vervolmaken, rekening houdend met de complexiteit van integraties, performance, security en de volledige governance-cyclus. Deze synergie leidt tot het sneller opleveren van effectieve, digitale oplossingen.
Gartner
Ook Gartner voorspelt dat tegen 2027 bijna vijftien procent van de nieuwe toepassingen worden ontwikkeld door ai-gestuurde processen. Deze voorspelling suggereert dat in de toekomst citizen developers, met ondersteuning van ontwikkelaars, geavanceerde toepassingen kunnen maken met gen-ai. Hiermee zal vanzelfsprekend de efficiëntie toenemen.
Door gen-ai niet als vervanging, maar als versterking van citizen developers in te zetten, kunnen bedrijven de kloof tussen vraag en de beschikbare middelen beter overbruggen. We kunnen enterprisesoftware ontwikkelen en tegelijkertijd profiteren van het vermogen van low-code en ai om handmatige repetitieve processen te automatiseren, veranderingen te begeleiden en innovatie te stimuleren. Zo herdefinieert gen-ai de manier waarop wordt samengewerkt bij softwareontwikkeling.
Samengevat heeft gen-ai een positieve impact op de productiviteit van zowel citizen als professionele ontwikkelaars. Daarentegen staan organisaties wel voor de uitdaging om de technical debt te beheren die is op te bouwen door ai-generated code, en zodoende de levensvatbaarheid van applicaties op de lange termijn te garanderen. Dit betekent dat het slim is te investeren in technologieën die kwaliteit, controle en governance beloveb.
De winnende formule voor een efficiënt ecosysteem voor softwareontwikkeling is een mix van menselijke creativiteit, ai en low-code-platformen, teneinde die kwaliteit op lange termijn te garanderen.
Wouter Baeten is manager solution architecture bij OutSystems
De naam van artikel doet me denken aan de roddelbladen vroeger.
Heeft Patty een nieuwe relatie ?
Gaat Froger vreemd ?
Heel verhaal met plaatjes en fotos maar het antwoord was dan ook meestal NEE
“De winnende formule voor een efficiënt ecosysteem voor softwareontwikkeling is een mix van menselijke creativiteit, ai en low-code-platformen, teneinde die kwaliteit op lange termijn te garanderen.”
Wtf.. tijd voor weekend.
Volgens mij is low-code een tussenfase. AI kan direct menselijke instructies vertalen in toepassingen. Het is dan niet meer relevant in welke computertaal het wordt omgezet. Veel low-code platformen richten zich op het maken van een interface (GUI) en daar model/data gedreven apps mee in elkaar te klikken. De AI helpt nu nog met dit proces om je te assisteren de tool beter te begrijpen. In de toekomst (< 2 jr), is dat niet meer relevant. Je specificeert dan gewoon wat er gedaan moet worden. De interface kan dynamisch worden gegenereerd indien nog nodig voor een deel van de toepassingen. Spraakgestuurd zal de menselijke voorkeur hebben. Ik zie een (AI) kern voor mij waarin het IT management de grenzen en bescherming van data bepaald en het gebied specificeert waarbinnen gebruikers dan mogen spelen met de data om nieuwe toepassingen te bedenken en te gebruiken. We denken niet meer in Apps maar in agents.