De tijd dat lokale overheden lijdzaam toezagen hoe technologie zich ontwikkelt en zij moesten volgen, is voorbij. Gemeenten moeten het voortouw nemen om hun digitalisering een verantwoord verloop te geven. Samenwerking en standaardisatie zijn sleutelbegrippen in de Digitale Agenda Gemeenten 2028, deze week gepresenteerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
De Digitale Agenda Gemeenten 2028 is de opvolger van de agenda 2024, die in 2020 verscheen. Daarin werd gemeenten vooral een duidende en reflecterende rol op het gebied van digitalisering toebedeeld. In plaats van alleen te observeren, schrijven de gemeenten nu dat ze actief willen sturen op technologische ontwikkelingen en bescherming van publieke waarden. Digitale grondrechten moeten worden beschermd en ongewenste effecten van technologie, zoals desinformatie en discriminatie via geautomatiseerde systemen, voorkomen.
En dus zetten gemeenten in Nederland de komende jaren in op de verdere digitalisering van hun dienstverlening, waarbij ethiek en veiligheid centraal staan. Ze streven naar betrouwbare digitale infrastructuren en willen meer controle houden over hun data, vooral gezien de toenemende invloed van Europese regelgeving. De VNG wil hen ondersteunen in de ontwikkeling van veilige en toegankelijke digitale diensten voor alle inwoners.
Digitale grondrechten
De VNG hecht veel waarde aan ethiek in de digitale transformatie. Gemeenten willen technologie zoals kunstmatige intelligentie en algoritmes op een verantwoorde manier inzetten, waarbij digitale grondrechten van burgers worden beschermd. De VNG ziet hierbij een actieve rol voor de overheid om risico’s zoals desinformatie en geautomatiseerde discriminatie tegen te gaan.
Volgens het beleidsdocument is samenwerking tussen overheden essentieel om deze doelen te bereiken. Gemeenten worden aangemoedigd om collectieve oplossingen te vinden en meer gebruik te maken van gedeelde kennis en infrastructuren om de uitdagingen van de toekomst het hoofd te bieden. De VNG ziet dit als een noodzakelijke stap om de maatschappelijke opgaven van de komende jaren aan te pakken.
De VNG bood het eerste exemplaar van de Digitale Agenda Gemeenten 2028 deze week aan aan Zsolt Szabó, staatssecretaris van Digitalisering.
Knap gemaakt hoor, dat filmpje.
To the point en toch positief.
Ik kreeg er zowaar een goed gevoel over.
Erg ongemakkelijk.
van lijdzaam toezien naar heft in eigen hand.
gemeenten van Nederland verenigt u !
Gans het vaderland staat stil, als uw machtige arm het wil.
misschien sla ik nu een beetje door.