COLUMN – Veel scholieren zitten aan het begin van dit schooljaar nog steeds zonder studieboeken. De leverancier ervan loopt achter. ‘Maar’, zei de leverancier, ‘gelukkig is het lesmateriaal digitaal al wel beschikbaar.’ En toen dacht ik, waarom stuur je de boeken dan nog? Ze hebben het lesmateriaal al. Het is alsof je een mailtje aan iemand stuurt en vervolgens print je deze nog even en verstuur je hem via de post.
Een papieren studieboek is toch helemaal niet handig? Het neemt ruimte in beslag, iets opzoeken is lastig, zodra je er in schrijft kan iemand anders het eigenlijk niet meer gebruiken en als het boek in het aquarium valt is het niet meer te lezen. Dit laatste gebruikte ooit eens een klasgenoot van mij als smoes omdat hij zijn huiswerk niet had gemaakt. Waarop de leraar zei ‘maar dan had je toch even een klasgenoot kunnen bellen om een kopietje te maken?’. Waarop hij zei ‘ja maar de telefoon ging er achteraan’.
Boekentips
Het boek wordt nog altijd als iets verhevens gezien. De jeugd leest geen boeken meer wordt dan gezegd. De jeugd koopt geen boeken meer, dat klopt. Ze leest ze online. Op Tiktok worden ook heel veel boekentips gedeeld. Er is zelfs een grote online community die zelf boeken schrijft.
Twee hectare bos kappen voor printpapier
En uiteraard zijn er nog steeds veel mensen die het lezen vanaf papier prettiger vinden dan vanaf een scherm. Mijn vrouw ook. Er wordt elk jaar in Noorwegen twee hectare bos gekapt om mijn vrouw te voorzien van printpapier.
Papyrusrol
En natuurlijk hebben we veel te danken aan het boek. Toen de boekdrukkunst werd uitgevonden was dat ook een grote sprong voorwaarts voor het onderwijs. Daarvoor moesten mensen alles overschrijven. En ook toen zullen er mensen hebben gezegd, ‘ik vind het lezen vanaf een geschreven papyrusrol veel prettiger’. En waarschijnlijk zullen er toen ook bedrijven zijn geweest die dat nog jaren hebben gefaciliteerd.
Jacob Spoelstra
Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.
hahaha de telefoon erachteraan.
Met zo’n klas krijg je humor met de paplepel mee.
zucht..
of een drol 3d printen en je dan afvragen of je daar met virtual pleepapier een turnkey oplossing voor hebt.
ajax had hun voetbalveld vol met papier gelegd.
omdat ze op papier beter waren.
ik word een beetje verdrietig en dat kan toch nooit de bedoeling zijn.
Tenenkrommend heb ik jarenlang toegezien hoe ‘gratis’ werkboeken geleverd werden die na een schooljaar bij het oud papier konden. Deze inefficiëntie wordt gefinancierd vanuit belastinginkomsten want vroeger was het allemaal eenvoudiger. Zo haalde je eerste schooldag je boeken op en was je de rest van de dag druk met het kaften ervan en laatste schoolweek leverde je alles weer netjes in.
Weet niet welk Haags genie dit veranderde maar dat ik blikjes in moet leveren en dure werkboeken weg mag gooien heeft de boekdrukkunst sommigen niet slimmer gemaakt. Waarschijnlijk wel rijker want stille bekostiging vanuit de staatsruif nodigt niet uit tot verandering Want het digitale lesmateriaal is inderdaad een kopie van dezelfde didactische werkvormen die een storm zoals een lockdown niet weerstonden.
Doe voor, doe mee en doe zelfstandig via de YouTube (Google) academie bleek kennisoverdracht van wiskunde een stuk efficiënter. Misschien wel omdat lezen een decodeervaardigheid is geworden die naast een grote woordenschat en grammaticale kennis ook metacognitieve kennis en strategische competenties vraagt.