Het Utrechtse Mammoet wil zijn bedrijfsprocessen wereldwijd standaardiseren vanuit een SAP-cloudomgeving. In samenwerking met Conclusion, eveneens uit de Domstad, heeft het hijs- en transportconcern hiervoor een enterprise resource planning (erp)-template en aanvullende tooling ontworpen en ontwikkeld. In 2026 moeten alle vestigingen ermee werken.
In 2020 migreerde Mammoet (zevenduizend werknemers) zijn SAP-erp-omgeving naar de private-cloud-oplossing van Mybrand Conclusion. De oplossing omvat zes systemen: SAP S/4Hana als erp-ruggengraat, SAP BTP als integratieplatform, Microsoft Dynamics CRM, gespecialiseerde planningssoftware, een Azure Data Lake, bijbehorende (SAP) Analytics en het low-code-ontwikkelplatform Mendix om apps mee te ontwikkelen die boven op dit kernlandschap aanvullende functionaliteit leveren.
Om ervoor te zorgen dat de oplossing overal op een standaardwijze wordt gebruikt, is een blauwdruk opgesteld. Voor het ontwerp en de implementatie van deze wereldwijd toepasbare erp-template werd eveneens een beroep gedaan op de SAP-expertise van Mybrand Conclusion. Door de omvang van het project en de applicatiearchitectuur zijn daarnaast de zusterbedrijven Conclusion MBS, Conclusion Low Code Company, Hot ITem Conclusion en KWD Resultaatmanagement ingeschakeld, alsook een aantal andere it-partners van Mammoet.
Inmiddels is het eerste land, België, live gegaan met de nieuwe template, waarbij meer dan 95 procent van de processen wordt afgedekt. De verdere uitrol naar andere landen, waaronder Nederland, staat gepland voor de komende jaren, met als doel om medio 2026 alle honderd vestigingen wereldwijd gemigreerd te hebben.
95% is geen 100% maar in elk geval meer dan de gebruikelijke 80% die vanuit het Pareto-principe geldt voor dit soort ‘mammoet’ operaties. Want ervaring leert dat de enterprise veelal een internationale verzameling van bedrijven is welke eigen processen ontwikkelen vanuit de lokaal geldende wet- en regelgeving. Zeg maar de olifantenpaadjes om dingen voor elkaar te krijgen met low code oplossingen omdat one-size van de template never fits. Benieuwd of in 2026 nog altijd 95% daarmee wordt afgedekt of dat het minder is door veranderende wet- en regelgeving.