Hewlett Packard Enterprise (HPE) zal de weduwe van Mike Lynch, de overleden Britse techmiljardair, vervolgen voor de vier miljard dollar. Die schadevergoeding eist het bedrijf in verband met de overname van Autonomy. Lynch kwam recent om het leven bij een zeilongeluk voor de kust van Sicilië. Zijn vrouw, Angela Bacares, overleefde de ramp samen met vijftien andere opvarenden.
Lynch werd in juni nog vrijgesproken van criminele fraude in de VS met betrekking tot de verkoop van softwarebedrijf Autonomy in 2011 aan wat toen Hewlett-Packard (HP) was. Maar HPE’s claim heeft betrekking op een civiele rechtszaak in het Verenigd Koninkrijk uit 2022. In deze zaak werd vastgesteld dat Lynch en de voormalige cfo van Autonomy de waarde van het bedrijf hadden opgeblazen tijdens de overname. In een hoorzitting in Londen in februari 2024 bepleitten de advocaten van HPE dat het bedrijf recht had op vier miljard dollar vanwege de verliezen die het door de fraude had geleden. De uiteindelijke hoogte van de schadevergoeding moet nog door de rechtbank worden bepaald, en kan dus (aanzienlijk) lager uitvallen.
Miljardenafschrijving
Hoewel er speculaties waren dat HPE zijn claim zou laten vallen na het overlijden van Lynch, lijkt het erop dat het bedrijf toch doorzet. Het nalaten van een claim zou HPE mogelijk blootstellen aan een groepsvordering van zijn eigen aandeelhouders, die financiële compensatie zouden kunnen eisen. Het verhaal loopt dus al vóór de splitsing. Toen HP in 2011 11 miljard dollar op tafel legde om het Britse Autonomy over te nemen, werd die aankoop al snel in twijfel getrokken. Een jaar later kondigde de HP een afschrijving van 8,8 miljard dollar op de fusie aan en schakelde het de financiële autoriteiten in om een onderzoek in te stellen. In 2015 splitste HP zich op in afzonderlijke entiteiten – HP Inc en HPE – waarbij laatstgenoemde de Autonomy-rechtszaak erfde.
Ook over het ongeval zelf is het laatste woord nog niet gezegd. Lynch (59) was een pionier in de Britse technologiesector en werd ook de Britse Bill Gates genoemd. Zijn overlijden, waarbij ook zijn 18-jarige dochter omkwam, heeft geleid tot een uitgebreid onderzoek door de Siciliaanse autoriteiten naar de omstandigheden van het ongeluk. Marine-experts zouden zich verbazen over het (snelle) zinken van het moderne zeiljacht.
Een afschrijving van 8,8 miljard dollar op een overname van 11 miljard dollar roept wat twijfels op over due diligence want het onderzoek was blijkbaar niet zo grondig. Of pionier in de Britse technologiesector was als de gebroeders Baan want de waarde van je bedrijf opblazen met dubieuze boekhoudpraktijken benadrukt de noodzaak van een grondige due diligence om geen spreekwoordelijke kat in de zak te kopen.