Intel staat onder zware druk om vergaande maatregelen te nemen die moeten voorkomen dat de chipmaker verder afglijdt. Het ene plan tot kostenbesparing na het andere lekt uit, maar definitieve besluiten zijn nog niet gevallen. Dat moet wel heel snel gebeuren omdat de verliezen toenemen en aandeelhouders hun geduld verliezen.
Over twee weken wil ceo Pat Gelsinger zijn plannen voorleggen aan de raad van commissarissen. Als die toezichthouder akkoord gaat, zal de Intel-top per direct een drastische sanering doorvoeren. Zeker is dat het niet bij de personeelsreductie zal blijven die Intel begin augustus aankondigde. Ook het toen aangekondigde plan om de uitgaven in een jaar met ruim twintig miljard dollar te verminderen, is niet toereikend. Hoewel de aandelen in chipontwerper Arm zijn verkocht, zijn meer maatregelen nodig om financieel het tij te keren. Samen met de huisbankiers Morgan Stanley en Goldman Sachs doktert Intel een aantal mogelijkheden tot verdere kostenbesparing uit.
Het meest vergaand is de optie om alle chipsfabrieken van de hand te doen. Minder pijnlijk is een plan om de ontwikkeling van chips meer op afstand van de productie te zetten. Ook zo’n splitsing zou een behoorlijke koerswijziging betekenen. Want Gelsinger verkondigde jarenlang de boodschap dat Intel technologisch weer vooraan zou kunnen komen door beide activiteiten dicht bij elkaar te brengen. Maar de kloof met concurrenten als Nvidia en AMD blijft groot. Het in één hand houden van ontwerp en de uiteindelijke vervaardiging heeft het kostenplaatje ook niet verbeterd. Eerder is sprake van het tegendeel.
Dochter
Verder bereidt Intel de verzelfstandiging voor van dochter Altera, maker van programmeerbare chips. Aanvankelijk was het de bedoeling om dit negen jaar geleden overgenomen bedrijf op een later tijdstip helemaal te verkopen, maar volgens persbureau Reuters overweegt Intel nu over te gaan op een snelle verkoop. Marvell, een chipmaker die zich richt op ai en cloud, geldt als gegadigde.
Bijna onafwendbaar lijkt het uitstellen van expansieplannen. Intel heeft wat dat betreft te veel hooi op de vork genomen. In Duitsland wordt gevreesd voor het lot van de nieuwe chipfabriek in Maagdenburg. Dit project, waarmee 29 miljard euro is gemoeid, wacht stagnatie. Intel zou de investeringen flink willen verminderen. Reuters noemt het zelfs niet uitgesloten dat de bouw wordt stopgezet, hoewel Intel vele miljarden aan EU-subsidies toebedeeld kreeg. Voor de Duitse ambities om op chip-gebied weer een woordje mee te spreken, betekent dat een enorme klap.
De grote vraag is voor welke plannen Gelsinger van zijn board toestemming krijgt. Sinds het vertrek van commissaris Lip-Bu Tan moet dat toezichthoudend orgaan het zonder diepgaande kennis van de chipindustrie doen.
Met zo’n enorm marktaandeel op de computer- en servermarkt, dan moet je organisatie wel heel erg topzwaar zijn.