Nog geen kwart van de Nederlandse organisaties gebruikt data om inzicht te krijgen in de milieu-impact en zet die uitkomsten in om de duurzaamheid te verbeteren. Dat concludeert Dell na onderzoek onder tweehonderd leidinggevenden bij Nederlandse ict-bedrijven. De techleverancier bracht in kaart hoe ict-bedrijven hun ambities op het gebied van duurzaamheid aanpakken.
77 procent van de ondervraagden kijkt naar ict-diensten ofwel ‘as-a-service-oplossingen’ om hun ict-omgeving efficiënter te beheren. Dell: ‘Ze willen actief betrokken zijn bij het terugdringen van de energiekosten en de ecologische voetafdruk, terwijl ze ook proberen om de prestaties van ict-activiteiten te optimaliseren.’ 65 procent van de ondervraagde ict-beslissers zegt dat ze alternatieve koeloplossingen implementeren, zoals lucht- of vloeistofkoeling, om het energieverbruik in hun datacenters te verlagen. 64 procent van de ondervraagden voert ai-taken uit aan de randen van het netwerk (edge) om de energie-efficiëntie te verbeteren, bijvoorbeeld in slimme gebouwen.
Generatieve ai
Ook mag volgens de onderzoekers de impact van generatieve ai op duurzaamheid niet worden vergeten. 62 procent maakt zich zorgen over de mogelijke negatieve impact van ai op energieverbruik en uitstoot van broeikasgassen. Verder denkt een ruime kwart van de Nederlandse respondenten dat zorgen over het milieu, de adoptie van generatieve ai in de weg staan. Het gaat dan bijvoorbeeld om zorgen over het hogere energieverbruik dat nodig is om ai-modellen te trainen en de bijkomende uitstoot van broeikasgassen. Om ervoor te zorgen dat ai op een verantwoorde en duurzame manier wordt gebruikt, is het dus noodzakelijk om deze problemen actief aan te pakken, stelt de ict-leverancier. ‘Er is nog veel ruimte voor verbetering wat betreft het integreren van technologie in duurzame besluitvorming’, concludeert Dell.
Duurzame Dinsdag
Dell deelt de uitkomsten van zijn onderzoek op de dag voor Duurzame Dinsdag. Tijdens die eerste dinsdag van september, wordt voor de 25ste keer stilgestaan bij het stimuleren van duurzame, innoverende en onderscheidende ideeën. Partners van het initiatief zijn verschillende bedrijven. belangenorganisaties en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Ministerie van Infrastructuur en Waterkwaliteit.
Al meer dan 25 jaar worden data-analyses gebruikt door leveranciers als Lenovo, HPE, Inspure, NEC, Fujitsu en anderen. Allen bieden de infrastructuur management software gelijkend of beter als OpenManage van Dell voor Full Stack Observability (FSO) want paradigma van performance per watt is niet nieuw. Meten is weten voor de besluitvorming is ook niet nieuw als ik kijk naar een ITSM proces zoals CSI. Leidinggevenden bij Nederlandse ICT-bedrijven zijn niet de high-performers als 77 procent van de ondervraagden ‘as-a-service’ oplossingen in DCIM verwacht.