Het Digital Trust Center (DTC) stelt dit jaar een miljoen euro beschikbaar voor cybersecuritysubsidies aan kleine bedrijven. De subsidiepot is daarmee ruim driemaal zo groot als vorig jaar, toen de regeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ in het leven werd geroepen.
De subsidie is bedoeld als tegemoetkoming in de kosten van aanschaf en implementatie van cyberweerbaarheidsmaatregelen. Doelgroep zijn zzp’ers en mkb’ers tot vijftig medewerkers en een omzet van maximaal tien miljoen euro. Het gaat bijvoorbeeld om veilige netwerktoegang, antivirussoftware, backups, risico-analyses en awareness-trainingen.
Het idee is om ondernemers financieel te stimuleren om basismaatregelen te treffen. Volgens het DTC, onderdeel van het ministerie van EZK, bestaat er nog steeds een kloof tussen cyberdreiging en de maatregelen die bedrijven treffen. De bijdrage bedraagt de helft van de kosten voor aanschaf of implementatie en is gemaximeerd op 1.250 euro per aanvrager. Hierbij geldt dat wie het eerst komt, het eerst maalt.
Checklijst
Het DTC stelt een checklijst beschikbaar. Daarmee kunnen kleine ondernemers achterhalen waar hun cyberbeveiliging tekortschiet en welke maatregelen er zijn. De top-drie van reeds genomen maatregelen zou bestaan uit antivirussoftware (76 procent), backups (74 procent) en herkenning van phishing (68 procent), becijfert het DTC. Het onderzoek toont dat ondernemers gemiddeld 60 procent van de gevraagde maatregelen getroffen. Bedrijven in de ict-sector, financiële dienstverlening of zakelijke dienstverlening zitten boven dit gemiddelde, de rest erop of eronder.
In het najaar van 2023 stelde het DTC 300.000 euro beschikbaar voor de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’.