Zestig topstudenten vanuit de hele wereld nemen van 26 tot 30 augustus deel aan de Eindhoven Semicon Summer School (ESSS). Dat is een leerweek met een uitgebreid programma over de halfgeleiderindustrie. De zomerschool wordt georganiseerd door de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) in samenwerking met onder meer ASML, ASM, NXP en TSMC.
De studenten leren over chip-apparatuur, chips in apparaten, chipcircuits, chip-systemen en -toepassingen en krijgen les van specialisten van halfgeleiderbedrijven en kennisinstellingen. De zomerweek wordt voor de tweede keer georganiseerd. Er doen zestig studenten mee, vorig jaar waren dat er dertig. Het doel is om het allerbeste talent aan te trekken voor de Brainportregio. Dat gebied in en rondom Eindhoven neemt in Europa een belangrijke plek in binnen de halfgeleider- en fotonica-industrie. De deelnemers zijn zowel bachelor- als masterstudenten van universiteiten uit Taiwan, de VS, Spanje, Italië, Roemenië, Litouwen, Vietnam, Thailand en van de TU/e.
De studenten bezoeken onder meer ASML, NXP en Smart Photonics en krijgen presentaties van onder andere Rob Frijns (cto van NXP) en Paul de Bot (emea-directeur TSMC. ASML-ceo Christophe Fouquet en TU/e-voorzitter Robert-Jan Smits spreken bij de openingsbijeenkomst. De studenten ontmoeten ook jonge vaklieden en werken samen in teams, waarbij ze hun eigen vakinhoudelijke inzichten en de kennis die ze tijdens de zomerschool opdoen, toepassen.
Topspecialisten van de toekomst
Silvia Lenaerts, rector magnificus van de TU/e: ‘De EU lanceerde vorig jaar de European Chips Act om Europa’s positie in de wereldwijde semiconindustrie te versterken. Het cruciale element hierbij is talent: we moeten de semicon-topspecialisten van de toekomst opleiden.’ Ze wil met de zomerschool een centrale rol spelen op het gebied van talentontwikkeling en het creëren van netwerken. De ESSS laat volgens haar het ‘unieke semicon-ecosysteem’ zien van de Brainportregio waarin TU/e een belangrijke rol speelt.
‘Bij ASML zijn we blij dat we onze deuren kunnen openen voor studenten van over de hele wereld om hen te laten zien dat de halfgeleiderindustrie een uitdagende en dynamische plek is om te werken’, zegt Christophe Fouquet, ceo van ASML. Volgens Paul Verhagen, cfo van ASM is het initiatief een belangrijke stap om te beginnen met het dichten van de talentkloof.
2,5 miljard
De leerweek ligt in het verlengde van andere ontwikkelingen in de Brainportregio voor ondersteuning van de groei van de halfgeleiderindustrie. Eerder besloot de Nederlandse overheid om samen met partners 2,5 miljard euro te investeren (‘project Beethoven’) in infrastructuur, kennis en talent.
Zomerscholen zijn in opkomst om talent aan te trekken en werkgevers te koppelen aan toekomstige werknemers. Recent kondigde ook de Haagse Security Delta een soortgelijk evenement op het gebied van cybersecurity aan.