Het percentage leegstand in de vier belangrijkste datacenterhubs van Europa (Frankfurt, Londen, Amsterdam en Parijs) daalde in het eerste kwartaal met 2 procentpunten tot 10,6 procent. De grootste afname in capaciteitsbenutting werd in Amsterdam waargenomen. De onbenutte capaciteit nam daar met bijna 8 procentpunten af tot 11,5 procent. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van de vastgoedreus CBRE. Ondanks capaciteitsuitbreidingen blijft de krapte in deze grootste Europese centra voortbestaan door de sterke vraag vanwege ai.
De Europese markt voor datacenters groeide in het eerste kwartaal van dit jaar met bijna 20 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Alle vier grote hubs gingen erop vooruit, maar de absolute winnaar was Parijs met een groei van liefst 40 procent.
Krapte treft heel Europa, maar vooral een belangrijke hub als Frankfurt. Het leasen van capaciteit nog voordat deze in gebruik wordt genomen is inmiddels gebruikelijk. Dat duidt op behoefte aan de ontwikkeling van nieuwe datacenters. De stroomvoorziening vormt hierbij de grootste uitdaging.
Amsterdam
Volgens CBRE blijft Amsterdam een van de belangrijkste mondiale hubs voor connectiviteit. De hoofdstad is de op twee na grootste markt van Europa. Maar Parijs zal Amsterdam dit jaar van de derde plaats verdringen. Veel hyperscalers hebben de afgelopen tijd enorme datacenters gebouwd in de Franse hoofdstad teneinde Europa beter te kunnen bedienen. Een aantal van hen heeft ook soevereine clouds ontwikkeld die zich met name op de Franse overheid richten.
Maar Amsterdam blijft een strategische regio voor internationale gegevensoverdracht en peering. Strenge regelgeving voor datacenters en de beperkte beschikbaarheid van stroom maken het bouwen van datacenters echter een grotere uitdaging. Dit heeft de ontwikkeling vertraagd ten opzichte van andere primaire Europese markten. Er is dit jaar geen nieuw aanbod.
Noord-Amerika
In Noord-Amerika is de situatie heel anders. De nieuwbouw van datacenters nam in de belangrijkste markten van de Verenigde Staten en Canada met ongeveer 70 procent toe tot een recordhoogte van 3,9 gigawatt. In de eerste helft van dit jaar zorgden nieuwe datacenters in de acht grootste markten voor meer dan 500 megawatt aan extra capaciteit. Dat is evenveel als de bestaande capaciteit in Silicon Valley. Nieuwe datacenters kunnen veel hogere prijzen vragen dan oudere, omdat ze infrastructuur hebben die beter voldoet aan de wensen van grote cloudproviders.