De VNG heeft in samenwerking met o.a. BZK en het IPO (provincies) een handleiding opgesteld voor de Wet implementatie Open data richtlijn (Wiodr). Deze richtlijn die sinds 19 juni jl. van kracht is, vult de Wet hergebruik van overheidsinformatie (Who) aan. Regelgeving vanuit de EU maakte een aanpassing noodzakelijk.
De handleiding helpt gemeenten bij het uitvoeren van de gewijzigde Who. De nieuwe richtlijn vergroot en verbetert het aanbod aan beschikbare waardevolle overheidsgegevens voor hergebruik. Door snelle technologische ontwikkelingen waren de oorspronkelijke open data-regels achterhaald. De regels voor hergebruik zijn gedeeltelijk uitgebreid tot overheidsbedrijven. Ook bepaalde onderzoeksgegevens bij bepaalde onderwijs- en onderzoeksinstellingen vallen er nu onder.
De nieuwe regels voorzien in het aanbieden van dynamische gegevens. Gegevens die door sensoren zijn gegenereerd, worden doorgaans als dynamische gegevens beschouwd. Andere voorbeelden zijn milieu-informatie, verkeersinformatie, satellietgegevens en meteorologische gegevens. Bedrijven en ontwikkelaars kunnen hier met API’s op voortborduren. Ook zijn er verplichtingen bij gekomen voor bepaalde datasets. Er geldt nu een Europees vastgestelde lijst van ‘specifieke hoogwaardige datasets’ die in machinaal leesbaar formaat en kosteloos via API’s beschikbaar moeten worden gesteld.
Voor met publieke taak belaste instellingen of overheidsondernemingen geldt ook een inspanningsverplichting om software zo veel mogelijk (geschikt voor) open source te (laten) ontwikkelen. Ook wordt van hen verwacht dat ze, voor zover nodig, open source gemeenschappen faciliteren of stimuleren. Wanneer deze type organisaties de productie of ontwikkeling van software financieren, moeten ze zich inspannen om die software (geschikt voor) open source te laten maken.
Open source
Het blijft een inspanningsverplichting, dus de plicht reikt niet zo ver dat alleen open source software in gebruik mag worden genomen. De nieuwe handleiding dient als praktische leidraad voor het behandelen van verzoeken om hergebruik alsook voor het (pro-)actief beschikbaar stellen van overheidsinformatie voor hergebruik.
Voor het eerst is een handleiding in volledige samenwerking met betrokken partijen tot stand gekomen. Waar eerder per instantie een handleiding werd opgesteld voor de specifieke achterban is dat deze keer in gezamenlijkheid gedaan. Behalve de VNG, BZK en IPO zijn ook de Unie van Waterschappen (UvW) en het Kenniscentrum Europa Decentraal (KED) betrokken. De voordelen van deze aanpak zijn volgens de VNG groot. Zo ontstaat een gezamenlijk beeld over de interpretatie van de definities en de uitvoering van de werkzaamheden. De beperking tot één handleiding houdt het beheer overzichtelijk en komt de kwaliteit ten goede.