De Britse tech-ondernemer Mike Lynch, ook wel eens de Bill Gates van Engeland genoemd, wordt vermist sinds zijn superjacht maandagochtend tijdens een storm bij Sicilië zonk. Lynch, mede-oprichter van Autonomy, werd onlangs vrijgesproken van beschuldigingen van fraude bij de verkoop van dit softwarebedrijf aan HP in 2011.
Lynch zou de waarde van Autonomy voorafgaand aan de overname onrechtmatig hebben opgeblazen. HP betaalde destijds bijna 11 miljard dollar voor Autonomy, maar moest binnen een jaar daarop 8,8 miljard afschrijven; de spreekwoordelijke kat in de zak. Maar een jury van de federale rechtbank in San Francisco pleitte de Brit afgelopen juni vrij. In 2019 was zijn financiële rechterhand, cfo Sushovan Hussain, al wel veroordeeld. Hij kreeg voor zijn rol vijf jaar gevangenisstraf. Lynch kwam er dus goed vanaf en beloonde zichzelf op een zeiltocht.
Dat liep slecht af. Terwijl het superjacht voor de kust van de Siciliaanse stad Porticello voor anker lag, kwam er een storm, gevolgd door een windhoos. Het jacht kapseisde en zonk naar een diepte van 49 meter.
Het noodlot trof bijna tegelijkertijd ook Stephen Chamberlain, de directeur van Autonomy die medeverdachte was van Lynch in de VS, en die ook werd vrijgesproken. Hij stierf gisteren nadat hij zaterdagochtend tijdens het hardlopen in het Engelse Stretham door een auto werd aangereden.
Financiële klapper
De vermiste tech-ondernemer Mike Lynch hoopte binnenkort weer een financiële klapper te kunnen maken. Hij bezit 7 procent van de aandelen (waarde: 300 miljoen pond) in Darktrace, het Britse cybersecuritybedrijf waarop tech-investeerder Thoma Bravo een bod heeft gedaan.
Darktrace raakte vorig jaar in opspraak. Het Quintessential Fund beschuldigde Darktrace van het opvoeren van spookklanten via een netwerk van ‘bereidwillige wederverkopers’. Ook beweerde deze kapitaalverschaffer dat Darktrace de verkoop van hardware ten onrechte als software leek te hebben geboekt en mogelijk de aard van de inkomsten verkeerd had voorgesteld. Darktrace, dat in 2022 het Haagse Cybersprint van Pieter Jansen overnam, ontkent de beschuldigingen.