Er valt nog veel te automatiseren op financiële afdelingen en dan met name wat betreft de crediteurenadministratie, belastingen en budgettering. Ruim de helft heeft deze processen nog niet geautomatiseerd, ondanks voordelen zoals foutreductie en efficiëntiewinst. Weerstand tegen verandering en een gebrek aan interne kennis zouden automatisering tegenhouden, blijkt uit nieuw onderzoek.
Bijna zes op de tien finance-afdelingen gebruikt al enige vorm van automatisering voor salarisverwerking. Bij de helft zijn rapportage en analyse geautomatiseerd, en iets minder dan de helft maakt gebruik van geautomatiseerde processen voor het beheer van crediteuren en debiteuren. De automatisering van belastinggerelateerde verantwoordelijkheden gebeurt in iets meer dan een op de drie gevallen. Nog geen dertig procent heeft budgettering en prognoses geheel of gedeeltelijk geautomatiseerd.
Dat er te weinig kennis en expertise is over de voordelen van automatisering, wordt door ruim een kwart van de de respondenten genoemd als de grootste barrière. Nog eens bijna een kwart meldt dat er veel mensen zijn die zulke veranderingen niet zien zitten. Deze factoren zouden de bredere implementatie van automatisering volgens de onderzoekers belemmeren, ondanks de toenemende druk om efficiënter te werken en de kosten te verlagen.
Strategie herzien
De onderzoekers adviseren bedrijven om hun strategie te herzien en zo de kloof tussen de huidige automatiseringspraktijken en de behoeften van financiële professionals te overbruggen. Die vragen om meer investering in technologie, maar zonder de juiste kennis en bereidheid om te veranderen, zou vooruitgang uitblijven.
Het onderzoek werd uitgevoerd in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk onder bijna 250 bedrijven. Opdrachtgever was Klippa, dat administratieve software ontwikkelt die gebruikmaakt van machine learning en optical character recognition.
Altijd weer die berichten over bepaalde afdelingen die niet mee willen in de automatisering… IT vraag nu eenmaal altijd een investering. De inspanning van het automatiseren zelf. Daarna onderuit hangen en computer de schuld geven als het toch mis gaat. Met AI wordt dat nu nog makkelijker. Die heeft er nog eens goed over nagedacht en aldus iets besloten. Explainable wellicht.