De beveiliging van operationele technologie (ot) krijgt wereldwijd eindelijk de prioriteit die het verdient, concludeert Cisco na onderzoek. Dat zou hard nodig zijn. De integratie van ot-netwerken met zakelijke it-systemen creëert een complexe omgeving die kwetsbaar is voor cyberaanvallen. Verouderde systemen en een breder aanvalsvlak verhogen de risico’s, terwijl overbelast personeel de problemen verergert.
Het onderzoek gaat over de kansen en uitdagingen bij het beheer van industriële netwerken. Volgens de onderzoekers zijn bedrijven die cybersecurity niet centraal stellen in hun netwerkstrategie, uiteindelijk meer tijd en geld kwijt met het afweren van aanvallen. Deze hadden effectiever kunnen worden ingezet voor innovatie en groei binnen ot.
Kunstmatige intelligentie kan een drijvende kracht voor groei betekenen, maar moet daarvoor wel op de juiste wijze worden ingezet voor de optimalisatie van industriële netwerken. Organisaties die hun infrastructuur niet aanpassen voor ai, lopen het risico achter te blijven in efficiëntie en concurrentievermogen.
Geïntegreerd beveiligd
Uit de enquête blijkt dat 85 procent van de ondervraagden de waarde ziet van beveiligingsoplossingen waarbij ot en it geïntegreerd worden beveiligd. Toch geldt dat in bijna vier op de tien bedrijven de ot- en it-teams onafhankelijk van elkaar werken. Een vergelijkbaar aandeel verwacht dat de inzet van artificial intelligence het netwerkbeheer over it en ot zal verbeteren.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder ruim duizend industrieprofessionals in zeventien landen in de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika (emea). Onder de respondenten bevinden zich mensen werkzaam in sectoren die operationele technologie intensief gebruiken, zoals productie, transport & logistiek en energievoorziening. De bevindingen zijn opgenomen in de Cisco-rapportage State of Industrial Networking.