Vastgoedondernemer Rudy Stroink, voormalig eigenaar van vastgoedbedrijf TCN, is zes jaar na zijn veroordeling voor omkoping van een Amerikaanse Google-directeur, vrijgesproken. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat er onvoldoende bewijs is voor de beschuldigingen die in 2018 leidden tot taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen voor Stroink en zijn vrouw.
Stroink werd ervan beschuldigd via een tussenpersoon smeergeld te hebben betaald aan een manager van Google om de verhuur van een datacentrum aan het techbedrijf mogelijk te maken. Ondanks de eerdere veroordeling in 2018 concludeerde het hof deze week dat de verklaringen van de betrokkenen niet betrouwbaar genoeg waren om een veroordeling te rechtvaardigen. Tijdens de rechtszaak werd onthuld dat Stroink en zijn vrouw een tijd zijn afgeluisterd, maar die opnames leverden volgens de rechter geen belastend materiaal op.
Dubieuze schuldbekentenissen
De zaak draait om betalingen die Stroinks bedrijf destijds deed aan een tussenpersoon, waarna het geld bij een Google-manager terecht zou zijn gekomen. Deze manager en de tussenpersoon legden schuldbekentenissen af tegenover de Amerikaanse justitie en beweerden dat Stroink op de hoogte was van de omkoping. Het hof oordeelt echter dat deze verklaringen mogelijk zijn ingegeven door de wens om zelf een lichtere straf te krijgen.
Stroink erkent dat hij destijds geen argwaan had over de betalingen, maar zegt achteraf kritischer te zijn geworden. ‘Je moet voortdurend alert zijn. Hopelijk kan ik die les aan anderen overbrengen’, zei hij in het Radio-1-programma ‘Met het Oog op Morgen’.
Geen wrok, geen schadevergoeding
Stroink verloor naar eigen zeggen veel zakelijke contacten door de rechtszaak, maar heeft geen plannen om een schadevergoeding te eisen. ‘Daar ben ik niet mee bezig. Ik heb geen wrok. Het is gebeurd en dat kunnen we niet veranderen. We willen er niet in blijven hangen’, laat hij in het radioprogramma weten.
De mogelijkheid bestaat nog dat het Openbaar Ministerie in cassatie gaat tegen de vrijspraak, maar Stroink hoopt dat het hierbij blijft. ‘Acht jaar met deze wolk boven je, is voldoende straf’, aldus de ondernemer.
Impact op de ict-sector
De zaak rond Stroink en Google illustreert de complexiteit van internationale zakelijke transacties in de snel veranderende wereld van de technologie. Vooral de samenwerking tussen vastgoedbedrijven en techgiganten zoals Google, die aanzienlijke datacentercapaciteiten vereisen, staat onder voortdurende druk van juridische en ethische vraagstukken. De zaak rondom Stroink benadrukt het belang van transparantie en waakzaamheid in zakelijke relaties tussen vastgoedpartijen en techgiganten.
Stroink blijft ondanks alles optimistisch en kijkt naar de toekomst. ‘Er is iets van je schouders afgevallen, je bent wat lichter geworden, maar we zijn nog een beetje in trance’, zei hij kort na de uitspraak.