Na 25 jaar zwaait Rob Kusters af als hoogleraar Bedrijfskunde in het bijzonder IT en bedrijfsprocessen aan de Open Universiteit. Gedurende zijn loopbaan was er één gebeurtenis die alles veranderde: de komst van het internet in 1988. En ChatGPT heeft volgens hem bijna net zo’n grote impact, concludeert de emeritus-hoogleraar in aanloop naar zijn afscheidsrede.
Kosters is sinds 1999 hoogleraar aan de OU en onder de indruk van ChatGPT, meldt hij. ‘De mate waarin wij in staat zijn om informatie te delen, is ongekend in de geschiedenis.’ Big data, ai en de chatbot zijn volgens hem belangrijke vervolgontwikkelingen van het internet. ‘We leren nog altijd de voordelen en de nadelen ervan kennen.’
Kusters (1957) heeft als aandachtsgebied informatiekunde. Binnen zijn vakgebied houdt hij zich bezig met de rol van informatie binnen organisaties, aldus de OU. Bij deze universiteit stond hij aan de wieg van de master bedrijfsprocesmanagement en IT. In 2001 startten de eerste studenten met de opleiding, die jaarlijks 120 studenten trekt. Eerder werkte hij aan de TU Eindhoven.
In zijn afscheidsrede, gepland op vrijdag 6 september, staat de afzwaaiende hoogleraar stil bij de ontwikkelingen die het vakgebied informatiekunde in de afgelopen 45 jaar doormaakte. Zijn boodschap: ‘onderzoek is leuk en het is teamwork, je doet het niet alleen. En in ons vakgebied gaat het altijd om zowel de wetenschappelijke als om de maatschappelijke relevantie’.