ClearBank heeft een banklicentie verkregen van de Europese Centrale Bank en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank. Daarmee is voor de Britse financiële-it-dienstverlener de weg vrij om Nederlandse banken binnen te halen voor zijn platform voor betalingsverwerking en clearing services.
De uitbreiding naar Nederland markeert de eerste stap in de Europese groeiplannen van ClearBank, dat nu enkel nog in het Verenigd Koninkrijk opereert. Speciaal hiervoor is een aparte vennootschap opgericht, – ClearBank Europe N.V. -, met het hoofdkantoor in Amsterdam. De keuze viel op Nederland vanwege de sterke economie, bloeiende fintech-markt en de robuuste, innovatieve regelgeving, aldus het Britse bedrijf. In totaal investeert ClearBank ruim zeventig miljoen in zijn Europese activiteiten; zo wil het fintech-bedrijf de komende vijf jaar zestig nieuwe medewerkers aannemen.
Rintse Zijlstra (ex-ABN Amro) is benoemd tot directeur van ClearBank Europe. In een verklaring zegt hij: ‘We zien veel kansen in de Europese markt. Onder andere door veranderende wet- en regelgeving voor banken en betaalproviders, die vragen om grote aanpassingen in de technologische infrastructuur. ClearBank is speciaal ontworpen om de bankdiensten van morgen mogelijk te maken.’
Bankdienst met technologieplatform
ClearBank is in 2015 opgericht en biedt diensten aan die traditionele banken ondersteunen, zoals betalingsverwerking en clearing services, via een ‘een next-generation technologieplatform.’ Tot de cliëntèle behoren organisaties als Chip, Coinbase, Raisin, TrueLayer en Wealthify.
In tegenstelling tot andere Europese aanbieders met verouderde systemen, zijn de diensten van ClearBank toegankelijk via een enkele api (application programming interface), ondersteund door een schaalbaar en flexibel cloud-native platform, claimt de dienstverlener. De Europese dochteronderneming gaat ook multi-valuta en ‘foreign exchange’ (fx)-diensten aanbieden aan Europese instellingen. Daarnaast rolt het bedrijf binnenkort ook ‘embedded’ bankdiensten uit, met beschermde bankrekeningen en tegoeden die onder het Depositogarantiestelsel vallen, evenals andere nieuwe diensten zoals kredietverlening voor Europese klanten.
De fintech-dienstverlener rapporteerde vorig jaar een omzet van 111,3 miljoen Britse pond, met een brutowinst van 18,4 miljoen pond.