Het wordt hoog tijd dat printers beter worden beveiligd. Want de uitdagingen op dit gebied worden steeds groter. Het aantal datalekken dat verband houdt met printers, is dit jaar toegenomen. Zo blijkt uit Quocirca’s Print Security Landscape 2024-onderzoek.
Twee derde van de respondenten (67 procent) werd de afgelopen twaalf maanden slachtoffer van tenminste één incident. Een jaar eerder was dat 61 procent. Dit aantal stijgt naar 74 procent voor middelgrote organisaties. Volgens advies- en onderzoeksbureau Quocirca leidt dit vooral in het mkb tot minder vertrouwen in de beveiliging van printer-netwerken. Gemiddeld bedragen de kosten van een printgerelateerd datalek bijna 1,3 miljoen euro, vergeleken met 0,9 miljoen euro in 2023.
Datalekken komen meer voor bij organisaties die printers van verschillende fabrikanten gebruiken. Uit oogpunt van veiligheid kun je het beste bij één merk blijven. Ook heeft de opkomst van het hybride werken de grenzen van de traditionele beveiliging van de print-infrastructuur doen vervagen. Publieke netwerken en minder gecontroleerde omgevingen zijn tegenwoordig gemeengoed. Ze vereisen een robuustere benadering van printbeveiliging.
Ondertussen zorgt de opkomst van ai voor verdere beveiliging-uitdagingen, waardoor het potentieel voor kwetsbare apparaten toeneemt. Deze worden gemakkelijker doelwit, terwijl ze sneller worden gecompromitteerd vanwege zwakke beveiligingsprotocollen.
Fabrikanten actief
Quocirca constateert dat vooraanstaande fabrikanten als HP, Xerox, Canon, Lexmark, Ricoh, Konica Minolta, Epson, Brother, Kyocera en Toshiba, voortdurend bezig zijn om hun beveiligingsaanbod te verbeteren. Ook Sharp heeft het afgelopen jaar sterke investeringen gedaan in beveiliging. Dit uitte zich in een multi-gelaagde beveiliging-aanpak en een partnerschap met Bitdefender.
Volgens Marco van Vliet, product manager bij Sharp Benelux, zijn de risico’s op hacking via de printer al aanzienlijk te verminderen door onnodige netwerkpoorten af te sluiten en printers die uit dienst gaan correct af te sluiten. Verder is het belangrijk de printer als elke andere informatiebron te behandelen. Hij zegt: ‘Ook via je printer wordt belangrijke informatie verwerkt. Versleutel die data dus en geef enkel geautoriseerde medewerkers toegang tot de apparatuur, bijvoorbeeld via een wachtwoord of een pasje. Laat ook zeker geen apparatuur buiten het netwerk toe en schakel niet-gebruikte functies uit. Voorzie je printer ook van een virusdetectie-kit, want ook dat apparaat is vatbaar voor malware zoals virussen en allerlei ransomware.’