BLOG – Als er iets actueel is waar we in de it weinig raad mee weten, dan is dat ESG: Environmental, Social en Governance oftewel, Milieu, Maatschappij en Bestuur. Dit zijn de factoren die bepalen in welke mate een organisatie duurzaam met het milieu omgaat, welke maatschappelijke impact de organisatie heeft, en hoe de bestuurlijke zaken in de organisatie geregeld zijn. Een paar voorbeelden helpen om dit onderwerp tot leven te brengen.
Allereerst environmental, ofwel het milieu. De eerste associatie is het verminderen van de CO2-uitstoot. De it-sector kan daar een grote bijdrage aan leveren. Staat niet het grootste deel van de servers niets te doen? We hebben veel gedaan aan virtualisatie, zowel in het datacenter als in de publieke cloud. Hier valt een extra winst te behalen met de reductie van CO2-uitstoot. Er is software die de virtualisatie kan optimaliseren. De werkdruk van een server wordt dan efficiënter verdeeld met als gevolg een beter benutting en misschien leid het tot reductie van het aantal servers.
Als we naar fysieke servers kijken, staat er nog veel hardware in datacenters die verouderd is. Nieuwe technologieën kunnen helpen bij het voldoen aan ESG-criteria en het verlagen van kosten. Het uitfaseren van oude hardware is niet altijd mogelijk, maar misschien zijn er alternatieven zoals het porten naar een ander OS. Cloud kan ook een oplossing zijn, omdat juist daar het verdelen van serverload sterk geoptimaliseerd is.
Groene stroom in het datacenter is een keuze die is te overwegen
Als laatste voorbeeld valt te noemen dat er winst te behalen is door energie te kopen van hernieuwbare energiebronnen. Groene stroom in het datacenter is een keuze die is te overwegen. Voor meer inspiratie, probeer vragen te beantwoorden zoals: wat is de bron en de leveringsmethoden van de materialen en services die je gebruikt om het product of de service te maken? Een andere vraag kan zijn, hoe het product of service bijdraagt aan de CO2 doelstellingen van de klant. De vraagstelling is op te lossen door te committeren aan certificaten gerelateerd aan het milieu. Een mindset met milieu in achterhoofd zal zeker een positieve prikkel zijn voor organisatie en klant.
Bedrijfsrestaurant
Social staat voor Maatschappij. Dit is op meerdere manieren mogelijk. Dat kan al beginnen in het bedrijfsrestaurant. Te overwegen is om mensen met een beperking te laten meedoen in het arbeidsproces. Dit is voor beide groepen een win-winsituatie. Het bewustzijn voor de lunchende medewerker voor de maatschappij groeit en de medewerker in het bedrijfsrestaurant voelt zich betrokken bij het arbeidsproces. Het is een bewezen opzet bij organisaties die een boost geven aan de humane interactie.
Een andere versterking is het investeren in medewerkers. Dat kan in opleidingen zijn, maar ook gezondheid en vitaliteit zijn onderwerpen die bijdragen. Door bijvoorbeeld fruit op het werk beschikbaar te stellen of een bijdrage te leveren aan de sportschool wordt de betrokkenheid vergroot en draagt direct bij aan zijn of haar welzijn.
In de techniek is te kijken hoe ergonomisch de werkplek is. Er moet aandacht zijn voor de werkplek die comfortabel is en medewerkers moeten zich thuis voelen. Ook hier kan de techniek ervoor zorgen dat dit welbehagen geactiveerd wordt door bijvoorbeeld het reserveren van vergaderruimtes te vergemakkelijken en personaliseren door middel van digitale middelen, zowel in de vergaderruimte als erbuiten. In het datacenter kan men winst behalen door bijvoorbeeld het verplaatsen van apparatuur te vergemakkelijken of onhandig tillen onmogelijk te maken. Het lijken misschien triviale zaken, maar het zal zeker de medewerkers die de uitvoering doen een gevoel geven dat er aan hen gedacht is.
Openheid
Als laatste kijken we naar governance, ofwel Bestuur. Dit onderwerp gaat over hoe het bestuur in een organisatie geregeld is. Alles draait om transparantie en openheid. Het oude adagium waar de baas de baas was, gaat wellicht verdwijnen – de baas als een meewerkend voorman die de omstandigheden voor zijn medewerkers faciliteert. Een voorbeeld van een goed initiatief is het opzetten van een agile organisatie. Het gebruik van devops-teams die autonoom zijn geven een nieuwe dimensie aan de werkomstandigheden en vergroten de betrokkenheid van de medewerkers. Er moet een duidelijk mandaat zijn van het hogere management dat uiteindelijk de eindverantwoordelijkheid draagt. Een agile organisatie is te implementeren volgens de Open Agile Architecture-richtlijnen van de Open Group. Deze geven handvaten over, van, voor de principes, structuur en implementatie van agile architectuur. Zie voor een introductie hier.
Talent
Accelereren op de verschillende niveaus van ESG helpt een organisatie om aantrekkelijker te worden voor klanten en nieuw talent. Dit draagt bij om op lange termijn groei en winstgevendheid te waarborgen. Door ESG-factoren in de strategie van de organisatie te integreren, zijn risico’s te mitigeren en nieuwe kansen te creëren.
Ruud Pieterse is chief architect bij DXC Technology
“Accelereren op de verschillende niveaus van ESG”
toegeven, hij kan het lekker formuleren, die togaf-ruudje.
hoeveel fruit zou hij zelf eten, na zn bezoek aan de sportschool ?
De “devops-teams die autonoom zijn” geven ook een nieuwe dimensie aan de architectuur, want vrijheid blijheid zorgt voor snellere opleveringen in de beperkte scope van het team. Je weet wel working software over comprehensive documentation enzo.
Maar er zijn meer tegenstrijdigheden dan bestuur en faciliteren. Gelukkig maar. Transparantie en Openheid (wat zou trouwens het verschil zijn) en je IP dan ? en privacy ? en China die meeluistert. Het bedenkelijk refereren aan eigen werk.
Zoals een echte enterprise-man betuigd, eindigt het verhaal met met business hosanna : aantrekkelijk voor klant en eigen medewerkers (ohnee, allen het nieuwe talent), groei en winstgevendheid (en het consuminderen dan ?), risicos mitigeren.
Nou, Ruud heeft weer ze best gedaan om er iets van te maken.
Ik om het af te breken.
Ik kijk uit naar zijn volgende artikel.
Dino zegt niks over legacy naar de cloud verplaatsen om daarmee het zicht op verantwoordelijkheid weg te nemen waardoor al die DevOps teams vrolijk in hun ‘serverless’ zandbak spelen zonder een bewustzijn over het verbruik van stroom? Of over oude adagium waar de baas de baas is door zoiets als accountability in de governance? En er worden geen oude koeien uit een sloot getrokken terwijl Eduard Douwes Dekker stelde dat het volgen van de modellen als het eten van een spijs is die al door een ander gegeten is?
Hoewel de Open Agile Architecture richtlijnen van de Open Group tot doel hebben om organisaties te helpen om hun architectuurbenadering te moderniseren en aan te passen aan de eisen van een steeds sneller veranderende zakelijke en technologische omgeving is er geen sprake van vrijheid blijheid. Zo wordt het belang van het definiëren van duidelijke rollen en verantwoordelijkheden binnen de organisatie benadrukt en gaat transparantie hierin om het bewijs dat je doet wat je gezegd hebt te zullen doen. Verandering als een constante maar niet zonder het bonnetje en resultaatgerichte metingen.
Dat klinkt als het wat, hoe, waar, wie, wanneer en waarom van een Zachman raamwerk welke uiteindelijk om de zes eerlijke service mannen van Rudyard Kipling ging. Same shit, different day adviseren wij als WC-eend dat zachte 4-laags papier na de reclameboodschap……