NWO, de fondsenorganisatie voor wetenschappelijk onderzoek, heeft deze week aan 21 projecten op gebied van exacte en natuurwetenschappen een zogenoemde M-subsidie voor vernieuwend fundamenteel onderzoek toegekend. Drie van deze onderzoeksprojecten hebben een hoge relevantie voor it en computertechnologie.
Prof. Frits Vaandrager en dr. Petra van den Bos (Radboud Universiteit/Universiteit Twente) ontvangen subsidie voor de ontwikkeling van algoritmen voor het automatisch testen van software.
Zij laten zich daarbij inspireren door hoe mensen fouten vinden. Mensen leren vaak hoe een nieuw apparaat (bijvoorbeeld een camera) werkt door er mee te spelen: ze drukken op knoppen en kijken wat er gebeurt. Spelenderwijs ontdekken ze zo ook ontwerpfouten, bijvoorbeeld dat een gebruikersinterface niet deugt. De algoritmen leren hoe een apparaat werkt door het te testen, en zijn daarbij voortdurend alert op softwarebugs.
Betere qubits
Dr. Christian Andersen (TU Delft) krijgt financiële ondersteuning voor de ontwikkeling van betere qubits voor quantumcomputing. Hierin staan ‘qubits’ centraal, net zoals huidige computers bits gebruiken.
De ‘fluxonium qubit’ is een nieuwere soort die dit soort rekentuig zou kunnen verbeteren. Maar er is een uitdaging: ervoor zorgen dat deze qubits efficiënt ‘aantekeningen vergelijken’ of de juiste data delen. Dit worden ‘pariteitsmetingen’ genoemd. Andersen werkt met zijn team aan een methode om dit proces beter te maken voor deze nieuwe qubits. Succes hierin zou kunnen leiden tot een doorbraak in quantum computing.
Quantum-materialen
Prof. Tamalika Banerjee en prof.dr. Bart Kooi (Rijksuniversiteit Groningen) werken aan nieuwe concepten van computers gebaseerd op innovatieve materiaal-systemen. De enorme groei van het energieverbruik van applicaties maakt de behoefte daaraan groot.
Hun onderzoek richt zich op de toepassing van quantum-materialen in nieuwe energiezuinige hardware. Ze borduren voort op Intel’s Meso-techniek (magneto-elektrische spin-orbit) voor het bouwen van schaalbare geïntegreerde schakelingen. Meso werkt volgens een ander principe dan traditionele Cmos-apparaten. Het combineert het magneto-elektrische effect met spin-baankoppeling.
De Groningse onderzoekers werken aan een nieuwe benadering waarbij losse nanolagen van een multiferroïsch oxide gestapeld worden met een gecontroleerde twist voor het genereren van moirépatronen. Met geavanceerde technieken zullen ze de resulterende magneto-elektrische eigenschappen en atomaire structuren bestuderen. Deze omvatten magnon-transport en ferro-elektrische verplaatsingen op atomaire schaal.