Tweede kwartaal 2024 was nog stabiel met honderd deals
Menig financieel adviesbureau draait momenteel overuren aangezien er veel deals op de Nederlandse ict-markt voorbereid. Die trekt namelijk aan. De macro-economische cijfers zijn gunstig en investeerders staan te trappelen om na een rustigere periode weer overnames te doen. De tweede helft van 2024 wacht ons een inhaalslag, stelt adviesbureau CFI.
Hoewel het tweede kwartaal van dit jaar met 112 geregistreerde transacties (zie ook overzicht onderaan) niet slecht was, was de fusie- en overnamemarkt de laatste tijd, ook in 2023, rustiger dan in voorgaande jaren. Het sentiment begint echter te kantelen door de gunstige macro-economische cijfers en de wereldwijd verlaagde rente, legt Randy de Visser, vicepresident van het ict-team bij CFI, uit.
Typerend hiervoor is het groeiend aantal exits onder private-equity-partijen. Main Capital Partners illustreert dit mooi: de Nederlandse investeringsmaatschappij heeft in korte tijd drie grote internationale exits gerealiseerd, elk ter waarde van enkele honderden miljoenen euros. Ze verkochten Enovation aan het Franse Legrand, Optimizers aan het eveneens Franse Orisha, en Textkernel aan het Amerikaanse Bullhorn.
Een investeerder doet zoiets alleen als de marktomstandigheden gunstig zijn. Zulke partijen moeten zich ook verantwoorden tegenover de verzekeraars, pensioenfondsen en andere vermogende instellingen die in hun fondsen zijn ingestapt. De bandbreedte voor een exit na een investering is vier tot zeven jaar, dus je moet wel op een gunstig moment verkopen.
Aan het werk
Volgens De Visser is er de laatste jaren veel geld opgehaald, maar waren private-equity-partijen in 2023 terughoudend in het investeren ervan. ‘Nu zijn ze echter weer enthousiast om overnames te doen. Het kapitaal moet aan het werk worden gezet. Dit geldt voor de hele sector: niet alleen softwarebedrijven, maar ook aanbieders van it-diensten staan op de radar.’
Gemiddeld genomen duurt een investeringsproces een maand of zes. ‘We ervaren drukke tijden en horen soortgelijke berichten van andere financieel adviesbureaus. Ik verwacht dan ook een inhaalslag in de tweede helft van dit jaar, met enkele flinke klappers in het derde en vierde kwartaal.’
Bijkomend effect van de drukte is dat er minder capaciteit beschikbaar is om deals te closen, vervolgt De Visser. ‘En dat maakt private-equity-partijen kieskeuriger: zij richten zich voor hun aankopen op de pareltjes onder de it-bedrijven die aansluiten bij hun investeringsmandaat. Dit heeft een prijsopdrijvend effect op de waarderingen van deze ‘hot assets’. Daarom moeten investeerders afwegen welke assets ze willen nastreven en mogelijk hun focus richten op bedrijven die minder in de schijnwerpers staan, maar waarvan de kans op acquisitie groter is en de kosten lager.’
Wel merkt de CFI-adviseur dat er veel kritischer naar startups wordt gekeken dan een paar jaar terug, zelfs in de huidige ai-hype. ‘Investeerders steken niet lager blindelings geld in startups. De focus ligt op winstgevendheid en/of significante groeikansen. De tijd van ‘cash burn’-investeringen is voorbij.’
April-juni 2024
In het tweede kwartaal van 2024 zijn er dus 112 deals geregistreerd door CFI en Computable. Vrijwel gelijk als een jaar geleden (97 deals) en iets minder dan in het eerste kwartaal van 2024 (109 deals). Ter vergelijking: in de topjaren 2022 en 2021 lag het aantal transacties in het tweede kwartaal op respectievelijk 151 en 124.
Wat De Visser opvalt aan deze periode april tot en met juni is de aanwezigheid van veel Nederlandse en Belgische investeringspartners. Dat er vaak buitenlandse geldschieters vissen in de rijk gevulde Nederlandse ict-vijver is al langer het geval maar er verschijnen ook steeds meer relatief nieuwe lokale kapitaalverschaffers op het toneel. Hij wijst als voorbeeld op de Belgische SAP-dienstverlener Expertum dat de Nederlandse branchegenoot Partners in Technology overnam met steun van het investeringsfonds Sofindev uit België. Of een ander voorbeeld: Iunxi uit Almere dat DataMobility (Houten) en Infield ICT (Oisterwijk) inlijfde. Zij gaan samenwerken aan een platform voor managed secure networks. De financiering voor deze acquisities werd verzorgd door Oak Tree Hill Capital, het investeringsfonds van Emiel Putman, die zijn vermogen verwierf na de verkoop van CRM Partners/Fellowmind.
Main Capital Partners
Verder was het Haagse Main Capital in de afgelopen driemaandelijkse periode erg actief, niet alleen met de genoemde exits maar ook met diverse platforminvesteringen in binnen- én buitenland. Daaronder de aankoop van het Duitse Doozer Real Estate Systems voor zijn deelneming Zig Websoftware.
Main stapt eind 2021 in als meerderheidsaandeelhouder bij dit bedrijf uit Den Haag en wist het via overnames binnen korte tijd uit te bouwen tot een belangrijke speler voor de vastgoedsector. Sinds de overname van Cegeka Real Estate Solutions in september 2023 speelt Zig bijvoorbeeld eerste it-viool in de Nederlandse woningbouwsector. De acquistie van Doozer is voor het bedrijf de eerste stap in de verdere internationalisering.
Blinqx
Ook Blinqx liet weer van zich horen. Waar deze softwaregroep uit Barendrecht afgelopen januari al Hippoline overnam, een aanbieder uit Moordrecht van data- en business intelligence voor de hypotheek- en verzekeringsmarkt, kwamen daar in het tweede kwartaal twee nieuwe deals bij. In april trad Simplicate toe tot de groep. Dit is een software-as-a-service-speler op het vlak van crm- en projectmanagementsoftware voor zakelijk dienstverleners met vestigingen in Groningen en Amsterdam. Voorts sloot in mei EQili uit Maastricht zich aan bij Blinqx. Het levert software voor onder andere lokale overheden, middelgrote bedrijven en outsourcing-dienstverleners om periodieke afsluitingsprocessen te optimaliseren.
Inmiddels staat de teller op vier transacties in 2024. Begin juli maakte Blinqx namelijk bekend dat het zijn oog had laten vallen op Scan Sys. Dit bedrijf uit Nootdorp biedt software die documentstromen op financiële administraties automatiseert en digitaliseert.
Blinqx ging eind 2019 van start onder de naam de Dias Group, na de overname van de tak Financiële Intermediairs van Unit4 met bijbehorende Dias-producten (assurantiesoftware en software voor hypotheekadviseurs). Achter de groep zit een aantal ondernemers die hun sporen hebben verdiend in de financiële softwarewereld, waaronder Chris Ouwinga (medeoprichter en voormalig directeur van Unit4). Dias ontpopte zich daarna als een bedrijvenopkoper en reeg en rijgt de overnames aan elkaar.
‘Blinqx rijgt de overnames aan elkaar’
Sinds oktober 2022 is het Britse Hg Capital als investeerder aan boord om de buy-and-build-strategie te ondersteunen. De groep telt vandaag zo’n vierhonderd man en is met diverse softwarelabels actief in de financiële wereld en de semi-overheid. Omdat de overkoepelende groepsnaam alleen verwees naar de Dias-producten werd in juni 2013 gekozen voor een bredere naamswijziging: Blinqx.
It-diensten
Naast softwaretransacties zag De Visser in het tweede kwartaal ook genoeg infrastructuur-deals en andere it-dienstverleningstransacties voorbij komen. Zo nam Odin Groep 2Invision, een aanbieder van managed infrastructuur- en cloudservices, over van de Belgische investeerder Crescent. 2Invision heeft vestigingen in Nuth (Limburg), Waalre (Noord-Brabant) en Herentals (België) en vormt een mooie aanvulling op de dienstverlening van Odins dochterbedrijf Previder. ‘De vraag naar deze diensten blijft hoog, dus soortgelijke transacties duiken naar verwachting in de komende kwartalen weer op.’
Opmerkelijke deals
Nog een paar opvallende transacties uit het tweede kwartaal van 2024 (zie voor het gehele overzicht de PDF hieronder):
– De Intermax Group (IMG) heeft de holding i3 Nederland en drie werkmaatschappijen, waaronder de i3 groep, overgenomen van de bewindvoerder. De Bossche automatiseerder was in de problemen geraakt door een conflict tussen de aandeelhouders. Dat werd uitgevochten tot de Ondernemingskamer aan toe. Binnen Intermax blijft i3 onder eigen naam actief.
– Kepler Vision Technologies, een Amsterdamse softwareontwikkelaar in de gezondheidszorg, ontving een investering van 1,5 miljoen euro ontvangen van ROM InWest, de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor de regio Noord-Holland. Met deze investering gaat het zorgtechnologiebedrijf de productie van hun Kepler Night Nurse opschalen en wil het onder andere de Britse en Amerikaanse markt betreden. Het betreft een op computer vision gebaseerd detectiesysteem voor lichaampositie en houding.
– De Amsterdamse overheidsautomatiseerder Atabix nam eind april Mozard (inclusief zusterbedrijf IenPM) uit Nootdorp over. Dit bedrijf is in 2009 opgericht door Mark Voogd, een van de eerste aanbieders van een zaaksysteem in Nederland.
– Suse, met hoofdkwartier in Luxemburg, lijfde in juni het Hilversumse bedrijf StackState in, een platform voor het monitoren en analyseren van cloud-native applicaties. Het ‘full stack observability platform’ wordt geïntegreerd in het Rancher Prime containermanagement-platform van Suse.
– Hotelsoftwarebedrijf Mews haalde in het eerste kwartaal maar liefst 110 miljoen dollar op in een nieuwe financieringsronde. Daarmee werd al in mei de volgende acquisitie ondersteund: het Duitse HS3 Hotelsoftware. De horeca is een interessante sector voor vernieuwende it: zo ontving de Tilburgse startup Mr. Winston in dezelfde maand een investering van 600.000 euro om de markt voor horeca-kassasystemen op te schudden. En ook in mei sloot VSA, managed service provider voor de gastvrijheidssector, zich aan bij Your.Cloud (voorheen TSH -Total Specific Hosting). Het bedrijf uit Assen verwacht met deze stap verder te kunnen groeien, ook buiten Nederland.
– Detacheerder Linden-IT kocht in mei branchegenoot ICTZaakwaarnemer. Dat bedrijf, met zo’n 120 it-specialisten, focust zich op ict-professionals op mbo- en hbo-niveau en was in de afgelopen jaren een van de snelst groeiende bedrijven in de sector.
– It-concern Accenture liet zijn oog vallen op Teamexpat, een embedded softwarespecialist voor complexe hightech producten en systemen uit Eindhoven. Teamexpat richt zich met name op de halfgeleiderindustrie.
– Stb Zorg behoorde tot de Stb-groep en specialiseerde zich in het ontwikkelen van een elektronisch patiëntendossier en ander software voor fertiliteitsklinieken. In 2019 werd het deel van Stb dat zich bezighield met crm-software voor verenigingen, goede doelen en opleidingsinstituten gekocht door het Franse Eudonet. In 2021 veranderde Stb Zorg de naam in eFertility; afgelopen mei werd het Houtense bedrijf verkocht aan de Zweedse beursgenoteerde zorgtechnologiebedrijf Vitrolife.
– Begin juni verwierf private equity-investeerder Freshstream een meerderheidsbelang in Worldstream, een Nederlandse infrastructure-as-a-service-aanbieder. Hieronder valt ook zusterbedrjf Greenhouse, dat twee datacenters in Naaldwijk heeft waarvan Worldstream gebruikmaakt.
– Eind juni sleepte Axelera AI, leverancier van computer vision-oplossingen voor ‘ai at the edge’, in een Series B-investeringsronde onder leiding van Invest-NL Deep Tech Fund ruim 63 miljoen euro binnen. Deze deal voor het Eindhovense bedrijf betekende de grootste Nederlandse startup-investering van het afgelopen kwartaal. Tot de investeerders behoren naast Invest-NL Deep Tech Fund het European Innovation Council Fund, het Samsung Catalyst Fund, het Strategic Partner Fund van Innovation Industries en Verve Ventures, en bestaande investeerders zoals Innovation Industries en de Italiaanse NPI, CDP Italy.