Flash geheugen-aanbieder Pure Storage neemt via een strategische investering een belang in de Duits-Oostenrijkse startup Cerabyte. Het bedrijf uit München met Oostenrijkse oprichters biedt extreem lange data-opslag op basis van keramiek, zonder stroom te verbruiken en last te hebben van ‘bit rot’. Volgens de Duitsers is hun techniek bij uitstek geschikt voor de eeuwenlange archivering van data.
Beide partijen zwijgen over de omvang van het belang dat de Amerikanen nemen. Maar het gaat zeker om een aanzienlijke participatie, gelet op het feit dat Pure Storage meteen al een zetel in het bestuur van Cerabyte krijgt.
Het bedrijf zocht al langer naar een financieel krachtige partner die mee kan helpen met de vercommercialisering van zijn techniek. Tot dusver is alleen een prototype-systeem gebouwd met behulp van direct verkrijgbare technische componenten.
Keramische laag
Cerabyte maakt gebruik van lasertechnologie om te schrijven en lezen. De startup ontwikkelt een technologie waarbij een geavanceerde laser gaatjes op nanoschaal in een keramische laag prikt om een binair getal weer te geven dat door een scanning-microscoop kan worden gelezen. De gegevens zijn georganiseerd in qr-code-vierkanten met twee miljoen bits geschreven in één laserpuls en 1 GB aan gegevens op elk oppervlak van het glas.
Christian Pflaum, baas van Cerabyte: ‘Tijdens het schrijfproces worden maximaal 2.000.000 bits tegelijkertijd overgebracht naar een met keramiek beklede glasfilm. Het systeem is in staat om enorme hoeveelheden gegevens vrijwel voor altijd op te slaan, zonder dat er datamigratie nodig is, en op zo’n manier dat de gegevens binnen enkele seconden kunnen worden opgehaald.’
Pflaum beschouwt ‘duurzame dataopslag die datamigratie overbodig maakt’ als essentieel voor het opkomende Yottabyte-tijdperk waarbij 10 tot de macht 24 bytes worden opgeslagen; goed voor een biljoen hoge definities speelfilms.
Nieuw niveau
Volgens Pure Storage maakt Cerabyte een nieuw niveau van toegankelijke, permanente en duurzame gegevensopslag mogelijk. Dit zal zich naar verwachting uitbreiden van datacenter-racks op petabyte- tot exabyte-schaal.
Pure Storage is op verschillende fronten van de opslagmarkt actief. Onlangs investeerde het Amerikaanse bedrijf in LandingAI, een specialist op het gebied van vision ai. Met deze overname zijn opslag-platforms te ontsluiten met behulp van een large vision model (LVM) dat behalve tekst ook beeld- en videogegevens kan verwerken en begrijpen.
Terug naar het spijkerschrift met keramische tabletten is er hopelijk ook gedacht aan het verwijderen van data want de AVG geldt ook de archieven. Vrijwel voor altijd opslaan is maar één zijde van de medaille in het informatie lifecycle management want datamigratie heeft z’n voordelen als we kijken naar het wissen en opnieuw gebruiken van opslagmedia. Verder klinkt 2.000.000 bits tegelijkertijd overbrengen indrukwekkend maar om hoeveel megabytes per seconde gaat het daadwerkelijk?
Datacenter racks op petabytes schaal hebben we al een tijdje middels bewezen tape technologie die weliswaar een cyclische datamigratie kent als gevolg van technologische ontwikkelingen maar dat is ook grotendeels pragmatisch omdat het bewaarrecht van veel data vervalt na zo’n 7 jaar. Hetzelfde geld voor een biljoen hoge definities speelfilms waarvan de acteurs al jaren dood zijn waardoor niemand er meer naar kijkt. Dat is als de dozen vol videobanden die voor een euro van zolder wisselen op Koningsdag.
Bewaren om het bewaren hoeven we geen miljoen kopieën van exact hetzelfde te hebben want dat is als dweilen met de kraan open. Interessant is daarom het idee van beeld- en videogegevens verwerken en begrijpen zoals dat je ook tekst op deze manier kunt indexeren om de informatie vindbaar te maken.