BLOG – We staan aan het begin van iets nieuws. Het is spannend, verleidelijk en soms overweldigend. Het is in ieder geval zeker dat het organisaties in alle sectoren zal transformeren: de Big Bang van kunstmatige intelligentie (ai).
Al meer dan tien jaar leidt ai tot aanzienlijke productiviteitswinsten. De afgelopen achttien maanden is de technologie in een stroomversnelling geraakt door de brede acceptatie van generatieve ai (gen-ai). Een onderzoek van McKinsey voorspelde dat tegen het einde van 2023 wereldwijd een kwart van de C-level executives gen-ai-tools gebruikte voor hun werk. Vandaag de dag maakt wereldwijd ongeveer twee derde van de kenniswerkers gebruik van ai.
Hoewel de voordelen van ai voor alle organisaties groot zijn, heeft de snelle ontwikkeling van gen-ai-technologieën ook een krachtige en dynamische toolbox voor cybercriminelen gecreëerd voor het voorbereiden van aanvallen. Dit stelt kwaadwillenden in staat om geavanceerder, sneller en hardnekkiger te worden. Bij Palo Alto Networks identificeren we dagelijks 2,3 miljoen nieuwe en unieke bedreigingen en blokkeren we 11,3 miljard bedreigingen. We verwachten dat deze aantallen zullen blijven toenemen.
Zakelijk leiders zien een cyber-event als het grootste bedrijfsrisico voor 2024
Nu ai de snelle ontwikkeling van het dreigingslandschap blijft voeden, moet onze reactie robuust, alomvattend en nauwkeurig zijn wanneer we organisaties beschermen. Dit vereist de allerbeste cybersecurity-platforms, sterke partnerschappen binnen de branche en nauwe samenwerking met beleidsmakers en de overheid.
Stabiliteit
Omdat digitale technologieën een essentiële rol spelen in zowel de publieke als de private sector, is het waarborgen van robuuste cybersecurity-maatregelen cruciaal voor het behouden van de sociaal-economische stabiliteit. Als gevolg hiervan is dit nu een prioriteit voor raden van bestuur en leiderschapsteams in organisaties wereldwijd. Dit werd benadrukt in het ‘Allianz Risk Barometer Report’, waarin zakelijk leiders een cyber-event als het grootste bedrijfsrisico voor 2024 zien.
Van GDPR tot PSD en van PSD2 tot NIS2, Europa heeft gekozen voor een gelaagde aanpak
Als reactie op het groeiende dreigingslandschap introduceren beleidsmakers in Europa en over de hele wereld regels en voorschriften om risico’s te beperken, de veerkracht tegen cyberaanvallen te vergroten en kritieke infrastructuur en persoonlijke gegevens te beschermen. Het doel van NIS2 is bijvoorbeeld om de beveiligingsprotocollen in de EU-lidstaten te standaardiseren, te versterken en zo een hoog niveau van netwerk- en informatiebeveiliging te garanderen op het hele continent.
Terwijl regeringen over de hele wereld wetgeving hebben ingevoerd om onze digitale manier van leven te beschermen, zien velen de Europese Unie hierin als koploper. Van GDPR tot PSD en van PSD2 tot NIS2, Europa heeft gekozen voor een gelaagde aanpak die wetgeving, technische maatregelen en internationale samenwerking combineert. Deze regels bestaan omdat overheden erkennen dat digitale infrastructuur een cruciale rol speelt in onze samenleving en economie. Aangezien energienetwerken, transportnetwerken, zorgaanbieders en financiële instellingen steeds afhankelijker worden van technologie, worden ze effectiever en efficiënter,maar ook veel gevoeliger voor cyberaanvallen. Daarom wordt de verantwoordelijkheid senior leiders gelegd, met zware sancties als niet aan de wettelijke eisen wordt voldaan. Er wordt nu algemeen erkend dat cybersecurity-problemen niet langer alleen de verantwoordelijkheid zijn van de technische afdeling, maar een probleem voor iedereen, van het topmanagement tot aan de productievloer.
Een precisie-aanpak
We leven in een opwindende tijd – snelle vooruitgang in technologie kan kansen creëren om te innoveren en te groeien. De sleutel tot het benutten van deze nieuwe kansen is het kunnen beperken van risico’s, wat aanzienlijk is als het gaat om ai. De enige manier waarop we de dreigingen van cybercriminelen met behulp van ai kunnen bestrijden, is door ai te gebruiken.
Cybersecurity is een dataprobleem en ai-technologie kan alleen effectief zijn bij het verbeteren van beveiligingsresultaten als er een enorme hoeveelheid data beschikbaar is van hoge kwaliteit. Daarom hebben we onlangs precision ai gelanceerd, dat gebaseerd is op een van de grootste datasets van dreigingsgegevens ter wereld, verzameld vanuit netwerken, firewalls, cloud-assets, eindpunten en security operations centers over de hele wereld. Cruciaal is dat deze technologie, te midden van het meest uitdagende dreigingslandschap dat we ooit hebben gezien, het beste van machine learning en deep learning combineert, met behulp van gen-ai, om aanvallen op bedrijven in realtime te blokkeren.
In deze digitaliserende wereld is het essentieel dat cybersecurity-oplossingen realtimeebescherming en autonome (lees geautomatiseerde) beveiliging bieden vanuit een platformbenadering om bedrijven en organisaties te helpen hun cybersecurity-technologie te vereenvoudigen. In essentie bestrijd je vuur met vuur door ai tegen ai te gebruiken. Door het beveiligingsniveau te verhogen, leert je systeem en past het zich aan om bedreigingen te weren. Dit maakt dat het systeem blijft functioneren, zelfs bij de ergste uitwassen van externe bedreigingen.
Revolutie
Ai brengt een revolutie teweeg in onze zakenwereld. De mogelijkheden van ai om bedrijven te transformeren en te versnellen, gaan verder dan de technologie-systemen. Om alle voordelen van ai te benutten, moeten we opnieuw nadenken over de manier waarop we bedreigingen evalueren, ons verdedigen tegen aanvallen en de vaardigheden ontwikkelen die we nodig hebben om dit nieuwe terrein te beheersen. Het integreren van ai in cybersecurity is niet alleen een trend, het is noodzakelijk. Door de kracht van ai in te zetten bij het opsporen van bedreigingen, ai-gebaseerde verdedigingsmechanismen te implementeren en informatie over dreigingen proactief te analyseren, kunnen bedrijven hun digitale infrastructuur versterken.
Het gaat er niet om dat we net zo goed worden als onze cybervijanden; het gaat erom ze te slim af te zijn. Omdat ai zich blijft ontwikkelen, moeten onze strategieën voor de beveiliging van onze digitale middelen dat ook doen. Het omarmen van ai in cybersecurity gaat niet alleen om overleven, het gaat erom goed te gedijen in een steeds complexer digitaal landschap.
Helmut Reisinger is ceo EMEA & LATAM bij Palo Alto Networks