BZK zoekt alternatieven voor Logius
Logius heeft het te druk om het systeem Stelsel Toegang, dat zorgt voor veilige en betrouwbare toegang tot overheidsdienstverlening, snel van de grond te tillen. Dit agentschap realiseert momenteel verschillende voorzieningen; de portefeuille zit bomvol. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) bekijkt daarom of een andere partij dan Logius de rol van hoofdaannemer wil vervullen.
Daartoe is medio deze maand een marktconsultatie voor het Stelsel Toegang gestart. Doel hiervan is de interesse te peilen van private en publieke partijen om dit systeem (verder) te ontwikkelen, te beheren en te exploiteren. Mogelijk worden meerdere partijen hiermee belast waarbij ieder een eigen rol gaat spelen. Om de toegang tot de dienstverlening van de overheid goed te regelen zijn nieuwe standaarden, koppelvlakken en voorzieningen nodig. Het stelsel wordt ingericht met afspraken (‘governance’) en technische voorzieningen.
Stelsel Toegang
Het Stelsel Toegang valt onder de Wet digitale overheid. Deze kaderwet regelt dat Nederlandse burgers en bedrijven op verschillende manieren veilig kunnen inloggen bij de overheid. Het is de bedoeling dat alle overheidsorganisatie over twee jaar overgaan op het nieuwe Stelsel.
De eerste fase die al een jaar geleden is ingegaan, schrijft de overheid strenge eisen voor. Het Stelsel Toegang omvat verschillende inlogmiddelen waaronder DigiD, eHerkenning en eIDAS. Van de uitvoering is echter nog weinig terechtgekomen. De Directie Digitale Overheid van BZK hoopt via een marktconsultatie erachter te komen of Logius kan worden ontlast. Meer details zijn te vinden op de website van Complete Tender Management en die van TenderNed.
CCG
Verder heeft BZK de Centrale Commissie Gegevensgebruik (CCG) opgericht, zo meldt iBestuur. Doel van dit initiatief is obstakels weg te nemen bij gegevensdeling. Ook moet de CCG, dat leden werft onder bestuurders, topambtenaren en wetenschappers, de samenwerking tussen verschillende overheidsinstanties zien te verbeteren. Want daar schort nog wel het een en ander aan, zeker als de zaken wat complex worden en meerdere organisaties betrokken zijn.