Het Actieplan Duurzame Digitalisering maakt de contouren zichtbaar van een integrale aanpak voor duurzame digitalisering. Dit plan waar de Tweede Kamer eind maart om had gevraagd, voorziet in het verduurzamen van de digitale sector en de inzet van digitalisering voor verduurzaming.
De ministeries van Economische Zaken, Binnenlandse Zaken en Infrastructuur hebben dit plan naar de Kamer gestuurd. Het Actieplan is ook een reactie op een manifest van de Nationale Coalitie voor Digitale Duurzaamheid (NCDD) die eerder een aantal knelpunten in kaart bracht.
Het gaat om een maatschappelijk en interdepartementaal breed gedragen actieplan dat een grote hoeveelheid activiteiten op het gebied van duurzame digitalisering, zowel binnen als buiten de overheid, bij elkaar brengt en verder brengt. NLdigital behoort tot de vele organisaties die het plan ondersteunen.
Extra behoefte aan stroom
Digitalisering en verduurzaming vormen twee van de grootste maatschappelijke en economische veranderingen van deze tijd. Deze ’twin transitions’ kunnen elkaar versterken maar vinden elkaar nog te weinig. Voor de eerste periode van het actieplan tot eind 2025 lopen inmiddels al de nodige acties. Die kunnen nu al worden ondernomen zonder dat daar nieuw beleid, extra capaciteit of extra geld voor nodig zijn. In het najaar van 2025 wordt dit actieplan geëvalueerd en komt er een vervolg.
De digitale sector is weliswaar geen grote slokop van energie en ruimte, maar vooral de nieuwe ai-modellen leiden tot extra behoefte aan stroom. Die toename is mogelijk niet geheel op te vangen door een betere energie-efficiëntie van digitale toepassingen en producten. Daarnaast draagt ook de productie van hardware bij aan de footprint van de digitale sector.
Beter benutten
Verdere verduurzaming van de digitale sector richt zich op de digitale infrastructuur, de levenscyclus van consumentenelektronica en overheids-ict. De inzet van digitalisering voor verduurzaming moet leiden tot het beter benutten van bestaande capaciteit, circulair grondstoffen- en materiaalgebruik en het verlagen van energie- en grondstoffenverbruik van productieprocessen.
Ook de juiste randvoorwaarden zijn belangrijk. Dit betekent het onafhankelijk delen van informatie, standaardiseren en advies geven. Ook is het zaak om samenwerking, kennisontwikkeling en innovatie te stimuleren. Ten slotte is het nodig de voortgang van de acties te monitoren, evalueren en coördineren.