De stroomversnelling in artificiële intelligence (ai)-toepassingen zal het gebruik van edge computing een duwtje in de rug geven. Alleen zal het effect daar pas op langere termijn spelen. ‘In eerste instantie zal de publieke cloud profiteren van ai.’
Marktonderzoeker IDC voorspelt dat de uitgaven voor edge computing in 2024 met 15,4 procent zullen stijgen tot 232 miljard dollar. ‘Edge computing zal een cruciale rol spelen bij de inzet van ai-toepassingen’, stelt IDC-analist Dave McCarthy. ‘Om aan de schaalbaarheids- en prestatievereisten te voldoen, zullen organisaties de gedistribueerde benadering van de architectuur moeten overnemen die edge computing biedt.’
Vanuit die gedistribueerde behoefte voorspelt IDC dat in 2027 de wereldwijde uitgaven aan edge compute de 350 miljard dollar zullen benaderen – dus veel meer dan de verwachte 232 miljard dollar in 2024. Let wel, IDC definieert edge vrij breed met veel sectoren en meer dan vijfhonderd gebruikssituaties in bedrijven, plus hardware, software en diensten.
Eerst cloud
Toch lijkt edge pas op de tweede plek te komen. Want voorlopig groeien de wereldwijde investeringen in cloudinfrastructuur dit jaar volgens IDC nog wel forser. In 2024 komt er 26 procent bij. Voor gedeelde (publieke) cloudinfrastructuur is dat zelfs 30 procent erbij, ook aangedreven door investeringen in ai.
Dat edge pas op langere termijn fors gaat groeien, ligt ook in lijn met de visie van Marc Garner, datacenterspecialist én SVP Secure Power bij Schneider Electric, een van de believers in edge computing. ‘’Eigenlijk zijn data met de aandacht rond ai alleen nog maar belangrijker geworden’, stelt Garner. Twee elementen zijn hierbij van tel. Enerzijds zijn er de enorme hoeveelheden data die werden verwerkt. Denk aan het trainen van llm – large language modellen. ‘Dat zorgt voor verdere investeringen in cloudinfrastructuur, en niet in het minst in de publieke cloud.’
Doorbraak
Maar naast de capaciteit van de cloud, is er anderzijds wat Garner omschrijft als de latency challenge. ‘De data worden best dichtbij verwerkt op de plaats waar ze worden gecaptured’, stelt hij. En daar komt de trend van de edge-datacenters opzetten. Voor de twee concepten, zowel cloud als edge, ziet Garner toekomst. ‘Maar ik denk dat er eerst nog verdere investeringen in cloud zullen gebeuren. De grote doorbraak van edge verwacht ik inderdaad pas binnen enkele jaren. Maar we gaan sowieso naar een gedistribueerde strategie.’
Overigens is volgens IDC niet alleen ai de grote slokop bij de investeringen in edge de komende jaren. Ai komt op de tweede plaats, na augmented reality en virtual reality. Maar ook onder meer serviceproviders, drones, robotics en internet of things zullen de bestedingen in edge computing mee aandrijven.
Cloud en Edge, dat zal oudlid triggeren.
Wow, zelfs data erbij. Houtemvast.
” ‘De data worden best dichtbij verwerkt op de plaats waar ze worden gecaptured’, stelt hij. En daar komt de trend van de edge-datacenters opzetten”.
Nou, dus data dichtbij de plek waar het verwerkt wordt. Soort van Direct Attached Storage net zoals in 1980, een disk in je computer. Misschien kan je het hyperconverged noemen dan en dat dan weer virtueel, in the edge. Klinkt cool.
Huh, maar dan weer “we gaan sowieso naar een gedistribueerde strategie”. Sapperdeflap.
Misschien bedoelt die soort van tiered : Cloud, Edge en de user thuis. Plus die dingen, je weet wel,die Internet van dingen.
“Ai komt op de tweede plaats, na augmented reality en virtual reality”.
Heerlijk gemijmer.
https://www.youtube.com/watch?v=gFEBdMKUyCY uit het oog, niet uit het hart