ASML boekte over het tweede kwartaal van dit jaar betere resultaten dan voorzien. Onder de streep resteerde een nettowinst van 1,6 miljard euro, tegenover de 1,2 miljard euro in het voorgaande kwartaal. In dezelfde periode een jaar eerder evenwel noteerde de chipmachinefabrikant 1,9 miljard euro. De helft van de omzet over het afgelopen kwartaal was voor rekening van China.
Christophe Fouquet, de nieuwe ceo van Nederlands grootste techbedrijf, is tevreden over de laatste kwartaalresultaten. ‘Onze totale netto-omzet in het tweede kwartaal bedroeg 6,2 miljard euro, aan de bovenkant van onze verwachtingen, met een brutomarge van 51,5 procent, wat boven de verwachtingen ligt.’ Het orderboek kwam eind vorige maand uit op 5,6 miljard euro, tegen 3,6 miljard euro eind maart 2024.
Goed verkopen de zogenoemde ‘immersion systems’, duv-machines (deep ultraviolet) waarbij een laagje water tussen de lens en de siliciumschijf de resolutie verbetert. ASML ziet bij zijn klanten de totale voorraadniveaus van halfgeleiders verbeteren. Belangrijk ook is dat de bezettingsgraad van de lithografische machines zowel bi-logic- als bij memory-klanten verbetert. Fouquet verwacht daarom dat het herstel van de sector zich in de tweede helft van het jaar zal voortzetten. Hij ziet 2024 als een overgangsjaar met voortdurende investeringen in zowel capaciteitsuitbreiding als technologie. Voor 2024 rekent hij nog altijd op een omzet gelijk aan die in het recordjaar 2023, toen deze 27,6 miljard euro was.
Brutomarge
ASML handhaaft de verwachting dat de omzet in 2025 groeit naar dertig tot veertig miljard euro met een brutomarge van 54 tot 56 procent. In 2030 moet dit oplopen naar 44 tot zestig miljard euro met een marge van 56 tot zestig procent. Sterke ontwikkelingen op gebied van ai stuwen de vraag naar chips. Ondanks de exportbeperkingen bleef China het afgelopen kwartaal veruit de beste klant met een omzetaandeel van net geen vijftig procent. Zuid-Korea (28 procent) en Taiwan (11 procent) komen daarna. Slechts vier procent van de machines blijft in Europa, terwijl de VS drie procent afneemt.
De helft van de omzet kwam het afgelopen kwartaal uit de verkoop van zogenoemde arfi-lithografiesystemen die een argonfluoridelaser combineren met een laagje water tussen de lens en de wafer. Euv-systemen waren goed voor bijna een derde van de omzet. De r&d-kosten blijven komend kwartaal met 1,1 miljard euro op een hoog niveau.
Aandeel
[UPDATE, 18:30] Ondanks de sterk verbeterde orderpositie en de gunstige kwartaalcijfers daalde het aandeel ASML woensdag met liefst 11 procent. Voor 47 miljard euro aan beurswaarde werd verbrand. Het sentiment draaide in een reactie op berichtgeving van Bloomberg dat de Amerikaanse regering aanstuurt op nieuwe exportbeperkingen. ASML zou daarmee te maken krijgen als de chipmachinefabrikant geavanceerde tools en apparatuur blijft leveren aan China. De Amerikanen hebben ook machinebouwer Tokyo Electron in het vizier.
Omdat ASML en nagenoeg alle Westerse leveranciers Amerikaans technologie gebruiken, kan een Amerikaanse boycot hen in acuut gevaar brengen. De Bank of America wees gisteren in een commentaar op de nieuwe ASML-cijfers op dat gevaar. Andere banken zoals Jefferies, KBC en Degroof Petercam gaven daarentegen geen blijk van zorgen. De laatste twee verhoogden zelfs het koersdoel voor de aandelen ASML. Maar door de scherpe daling van woensdag ligt dat doel ver verwijderd. Ook ASM uit Almere leed onder de dreigende nieuwe maatregelen vanuit Washington