‘OmniBook Copilot+ PC blijft snel bij complexe opdrachten’
Een laptop die klinkt als een opstijgend vliegtuig. Het is een bekend geluid voor veel professionals, zeker nu AI steeds meer vraagt van het werkgeheugen van computers. De OmniBook Copilot+ PC die HP onlangs presenteerde, moet dat voorkomen. ‘De gebruiker is heel kritisch.’
Een groep belangstellenden staat wat te dringen rond een tafel. Ze bekijken HP’s allernieuwste laptop: de Copilot+ PC. Het toetsenbord wordt uitgeprobeerd, het scherm wordt open- en dichtgeklapt en de looks van het apparaat worden beoordeeld. De laptop is net enkele weken op de markt en is daarmee dus splinternieuw, ook voor de tech-kenners die op de presentatie van HP zijn afgekomen.
Een ding is al wel duidelijk: het draait volledig om AI. Dat is volgens de computerfabrikant hard nodig, want uit cijfers van het bedrijf blijkt dat 60 procent van de werkenden al gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie of dat serieus overweegt.
Realtime video’s vertalen en ondertitelen
Een van de nieuwe manieren waarop dat kan, is met Paint Cocreator dat op de Copilot+ PC geïnstalleerd is. Met deze app kan een simpel schetsje veranderd worden in een andere versie ervan. De tekening wordt daardoor realistischer of krijgt juist een compleet nieuwe stijl.
Daarnaast kan de laptop video’s realtime vertalen en ondertitelen met de Live Captions-functie. De gebruiker kan hiermee bijvoorbeeld livevideo’s direct begrijpen, ook als er in een onbekende taal gesproken wordt. Op dit moment zijn er 64 talen beschikbaar via Live Captions.
HP richt zich met de nieuwe laptop op het grote aantal freelancers in Nederland dat de laptop vaak zowel zakelijk als privé gebruikt én er veel mee op pad is. Volgens het bedrijf hebben zij extra veel baat bij een laptop waarvan de batterij lang meegaat en de snelheid hoog is. De laptop is daarom ‘optimized for mobility’. Het is een van de eigenschappen van de Copilot+ PC waarmee de fabrikant zich wil onderscheiden van de concurrentie.
De Copilot+ PC is een van de laptops in de nieuwe ‘Omni’-serie. Een voorvoegsel dat alle consumentenlaptops en -desktopcomputers voortaan meekrijgen. HP’s category manager consumer products Harald Vrinssen legt die keuze uit: ‘We hebben veel soorten pc’s en die hadden allemaal hun eigen naam. Daardoor werd kiezen voor sommige consumenten een uitdaging. We stappen daarom voor de consumenten-pc’s over op het submerk Omni.”
Laptop voor complexe AI-opdrachten
In tegenstelling tot andere laptops is deze computer ontworpen om complexe AI-opdrachten te kunnen verwerken. Het apparaat heeft een Snapdragon-processor die 45 triljoen bewerkingen per seconde voor zijn rekening kan nemen. Daardoor wordt het standaard werkgeheugen minder zwaar belast en kan de laptop beter presteren.
“Met deze chipset kun je heel veel dingen tegelijk doen zonder dat het systeem hapert”, zegt EMEA-director Stephan Peters van chipmaker Qualcomm tijdens de HP-presentatie. “Vergaderen via Teams, je achtergrond blurren, meerdere internetvensters openzetten en ook nog een PowerPoint-presentatie geven. Andere laptops kunnen dat niet, dan moet je gaan kiezen tussen bijvoorbeeld noisecancelling of je achtergrond veranderen. Of de ventilator gaat steeds aan, omdat het apparaat heet wordt. Ook lever je dan enorm in op batterijduur.”
Dat zou bij de Copilot+ PC een stuk beter geregeld zijn, omdat het apparaat en de chipset die erin zitten, gemaakt zijn met AI in het achterhoofd. Een volledig opgeladen laptopbatterij zou daardoor tot zo’n 26 uur mee kunnen. Dat is maar goed ook, aldus Peters, want ‘de gebruiker is heel kritisch’.
AI zonder de cloud
Andere punten waar met een waakzame blik naar gekeken wordt, zijn die van databescherming en veiligheid bij AI-gebruik. AI doet immers een beroep op gegevens op internet en dat brengt risico’s met zich mee, weet ook Peters. “Ik gebruik ChatGPT zakelijk nooit, want ik moet mijn gegevens veilig op mijn eigen computer bewaren”, vertelt hij.
Met de komst van de nieuwe laptop kan dat. De chipset die erin zit, maakt het voor de gebruiker mogelijk om Copilot, dat net als ChatGPT gebruikmaakt van OpenAI-modellen, op het apparaat te laten draaien. De cloud is daarvoor niet nodig.
‘Online vergaderen zo perfect mogelijk maken’
Andere functies waarmee HP de Copilot+ PC aantrekkelijk wil maken voor freelancers zijn de 5 megapixel webcam en Poly Camera Pro, dat ervoor zorgt dat je er tijdens een online vergadering altijd goed uitziet.
De gebruiker kan kiezen uit meerdere achtergronden, tegenlicht beperken en filters gebruiken. Dit kan zowel met de ingebouwde als met een externe camera.
Ook in de vergadermogelijkheden wordt duidelijk dat AI bij Copilot+ PC bovenaan de prioriteitenlijst staat. Waar bij reguliere computers het gelijktijdig gebruik van online vergaderen en meerdere AI-functies de processoren te zwaar zou belasten, heeft HP’s nieuwe apparaat daar door de interne NPU geen last van. Zo wil HP online vergaderen ‘zo perfect mogelijk maken’.
De komende maanden werkt HP verder aan nieuwe AI-functies die via softwareupdates op de laptops geïnstalleerd kunnen worden.