De overname van ict-bedrijf Centric is ‘onrechtmatig’ en ‘strafbaar’ zegt Centric-oprichter Gerard Sanderink. Computable vroeg hem om een reactie op de overname van het ict-bedrijf door een consortium van ict-ondernemers en -investeerders.
Sanderink geeft in een kort bericht aan dat hij geen behoefte heeft aan een uitgebreid gesprek over de overname. ‘Ik wil alleen opmerken dat wat er met Centric en Oranjewoud gaande is tegen de Europese regelgeving en tegen internationale regels is.’
Volgens de oprichter van Centric lappen partijen die nu betrokken zijn bij de ondernemingen internationale wet- en regelgeving aan hun laars. ‘Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren. Naar mijn mening is het onrechtmatig en strafbaar wat er gebeurt. We zullen zien’, laat hij in een korte reactie weten.
Vandaag werd bekend dat Centric wordt overgenomen door een consortium van Imker Capital Partners en de Nederlandse ict-ondernemers Adriaan Mol (Mollie, Bird), Ronald Bezuur (Uniserver) en Bram Bastiaansen (ACT Group). Ict-ondernemer Gerard Sanderink, oprichter van Centric voert al jaren verschillende rechtszaken. Het begon met een geschil met zijn ex-partner, maar mondde uit in een hele serie rechtszaken. De zakenman lijkt in zijn handelen sterk te worden beïnvloed door zien nieuwe partner en zelfverklaard cyberdeskundige Rian van Rijbroek.
Onderzoek
Sanderink werd als Centric-topman eerder vervangen door zowel een uitvoerend als een niet-uitvoerend bestuurder. Op 31 januari 2023 werd in een zaak voor de Ondernemerskamer de zeggenschap over zijn laatste Centric-aandeel afgenomen. Ook loopt er een onderzoek naar het bestuur van Centric in de periode tussen januari 2018 en november 2022.
Huidig Centric-ceo Peter Wakkie hoopt dat Centric onder de nieuwe eigenaar definitief in rustiger vaarwater komt. Het bedrijf raakte door de vele rechtszaken en controverse rondom de oorspronkelijke oprichter onder meer De Nederlandsche Bank als klant kwijt.
Put your money where your mouth is mis ik nog een strategie want hoewel ik alle twijfel heb over de hoop van Peter Wakkie is ook duidelijk dat de tijd van oude boze mannetjes voorbij is. Er kan er maar één de baas zijn klinkt als een koning die hopeloos op zoek is naar een paard om z’n koninkrijk te redden. Want de literaire metafoor van verandering gaat om het staatsbelang in de dienstverlener waar een zelfverklaard cyberdeskundige een punt heeft in de afhankelijkheid. Kerk, kapitaal en kut in de governance zitten er niet alleen bestuurlijke weeffoutjes bij Centric als het om de macht gaat want het probleem van de troonopvolging speelt bij meerdere Nederlandse BV’s.
Onrechtmatig maar rechtvaardig kennen we een democratisering in de onderneming, een verstrengeling van belangen hierin is interessant als we kijken naar rechtsvorm want afhankelijkheid van overheid is als slecht opdrachtgeverschap verwijtbaar. En een simpele juridische vraag over interventie door de overheid in een bestuurlijke kwestie gaat dan ook om de gelijkheid want waarom grijpt een Ondernemingskamer wel in bij een strategische leverancier en niet bij honderden gelijke zaken?