Europese aanbieders van clouddiensten kunnen binnenkort Microsoft-toepassingen zoals Office gunstiger aanbieden vanaf hun lokale cloudinfrastructuur. Tot dusver kon dit alleen vanaf Microsofts cloud-omgeving Azure of tegen ongunstige licentievoorwaarden. Doordat dit de marktwerking en Europese cloudsoevereiniteit belemmert, dienden lokale cloudbedrijven eind 2022 een klacht in bij de EU. Die klacht is voorlopig van tafel, meldt belangenorganisatie Cispe.
Het belangrijkste onderdeel uit het akkoord tussen Microsoft en Cispe is de update van Azure HCI Stack for Hosters, een toepassing om een it-omgeving die vanuit meerdere cloudlocaties is opgebouwd, centraal te beheren. De update bevat functies zoals multi-session virtuele desktopinfrastructuur op basis van Windows 11, gratis uitgebreide beveiligingsupdates en pay-as-you-go-licenties voor SQL Server. Hiermee wordt het voor Europese aanbieders van clouddiensten eenvoudiger om bijvoorbeeld Microsoft Office aan te bieden buiten Azure om. Daarnaast zal Microsoft een eenmalige bijdrage betalen om de kosten van de juridische procedures en campagnes van de afgelopen drie jaar te vergoeden. Volgens persbureau Reuters gaat het om een bedrag van ongeveer twintig miljoen euro.
Europees Cloud Observatorium
Microsoft heeft negen maanden te tijd om de afspraak na te leven. Anders dient Cispe de klacht opnieuw in bij de Europese Commissie, waarschuwt de organisatie. Een door Cispe opgetuigde organisatie moet toezien op de ontwikkeling en evaluatie van Microsofts aanpassingen. Bij dit zogeheten Europees Cloud Observatorium (ECO) zijn cloudpartijen, consumentenorganisaties en ook Microsoft aangesloten. In maart 2023 trof Microsoft al een minnelijke schikking met drie afzonderlijke Europese cloudpartijen: het Franse OVHcloud, het Italiaanse Aruba en een Deense belangengroep van cloud-aanbieders. In vergelijking met die deal, heeft het akkoord met Cispe belang voor meer bedrijven in Europa.
Bij Cispe zijn bijna veertig aanbieders van cloud-infrastructuur aangesloten, waaronder de Nederlandse organisaties CleverIT, Leaseweb en belangengroep Dutch Cloud Community (DCC). Er zijn veel Italiaanse bedrijven lid, evenals Amazon Web Services. AWS is nadrukkelijk uitgesloten van het akkoord, meldt de organisatie. Dit geldt ook voor niet-leden Google Cloud Platform en AliCloud.